Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Cemal Gümüş’ten Arıcılara Sıcaklık Uyarısı: “Arılar İçin Koruma Şart”

    Erzincan’daki arı yetiştiricileri, Cemal Gümüş önderliğinde sıcak hava dalgasının zararlı etkilerine karşı önlem almaya çağrılıyor. Gümüş, arıların sağlığı için kovanların havalandırma sistemlerinin kontrol edilmesi, izolasyon malzemeleri kullanılması ve kovanların kireçlenmesini önerdi.

    Erzincan'daki arı yetiştiricileri, Cemal Gümüş önderliğinde sıcak hava dalgasının zararlı

    **Erzincan’daki Arı Yetiştiricilerinden Sıcak Hava Uyarısı**

    Erzincan’da arıcılık yapan çiftçiler, yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklar sebebiyle arıların korunmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

    **Aşırı Hava Koşulları Arıların Hayatını Tehdit Ediyor**

    Son yıllarda, ılık havalarda özellikle sıcaklıkların ani yükselişiyle birlikte birçok arı kolonisi, yüksek hava sıcaklıkları yüzünden felç geçirerek telef oldu. 40 yılı aşkın süredir bu meslekle uğraşan Cemal Gümüş, meslektaşlarına benzeri durumların yaşanmaması için dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

    Gümüş, “Bölgemizde sıcaklıklar neredeyse 39 dereceye ulaştı. 37 derecenin üzerinde sıcaklık, arılar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Arıcı dostlarımız kovanlarının havalandırma sistemlerini öncelikle kontrol etmelidir. Tüm kovanların kireçlenerek, örtü tahtası görevini gören malzemelerin izolasyon sağlayacak malzemelerle değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Buradaki en büyük önem havalandırma sisteminin düzgün çalışmasıdır. Arılar, sıcak havada havasız kalınca maalesef ölümlerle karşılaşabiliyor.” dedi.

    **Arıcıların Dikkat Etmesi Gerekenler**

    Ayrıca, kovanların üst yüzeylerinin güneş ışığını yansıtacak biçimde kireçlenmesi gerektiğini de vurguladı. İçerisinde yoğun miktarda arı barındıran kovanlar (8-9 çerçeve) için ikinci kat ballık eklenmesi önerisinde bulunan Gümüş, bu uygulamanın arıların serin havaya ulaşmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

    “Serin ve yüksek bölgeleri tercih etmek önem taşımaktadır. Arılar, insanlar gibi stres azaltan ve huzurlu olan ortamlar tercih ediyor. Unutulmamalı ki arıcılık bir süreçtir ve işçi arılar ortalama 35-40 gün yaşıyor. Eğer arıları aşırı sıcaklardan koruyamazsak, arılar kendi yavru üretimlerini durdurma yoluna gidebilir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı