Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Karpuzun yıkanmadan kesilmesi “salmonella” riskini artırıyor

    Prof. Dr. Ali Demir, karpuzun hijyenik şekilde yıkanmadan kesilmesinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini vurguladı. Dış yüzeydeki bakterilerin iç kısma geçebileceği, bu nedenle karpuzun çabuk tüketilmesi ve kesilmeden önce iyi yıkanması gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Ali Demir, karpuzun hijyenik şekilde yıkanmadan kesilmesinin gıda

    Uzmanlar, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuzun hijyenik olmayan koşullarda, yıkanmadan kesilerek tüketilmesinin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği hakkında uyarılarda bulunuyor.

    Karpuzun Hijyenik Önemi

    Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Demir, yaz mevsiminde oldukça popüler olan karpuzun, uygun hijyen şartlarına uyulmadan kesilmesi durumunda ciddi sağlık sorunları doğurabileceğini belirtti. Karpuzun tarladan tüketim aşamasına gelene kadar çeşitli mikroorganizmalara maruz kalabileceğini vurgulayan Demir, “Karpuz, tarladan tüketiciye ulaşan bir ürün olarak, üzerinde tarım alanında bulunan mikroorganizmaları taşımaktadır. Ayrıca karpuz tarlalarının sulanmasında kullanılan kirli su, mikroorganizmaların çeşitliliğini artırabilir. Bu nedenle çeşitli bakterilerin karpuz üzerinde bulunma ihtimali vardır. Gram pozitif ve gram negatif bakteriler yanı sıra tifo ve salmonella gibi tehlikeli mikroplar da karpuzun dış yüzeyinde yer alabilir” dedi.

    Zedelenmiş Karpuz Riskli

    Prof. Dr. Demir, karpuzun kabuğundaki zararlı mikropların, dış yüzeyde zedelenme veya çatlak oluşması durumunda iç kısma geçebileceğini ifade etti. Bu durumu gıda zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyararak, “Karpuzun kabuğundaki herhangi bir zedelenme, çatlama ya da kesim sırasında dış yüzeyin yeterince temizlenmemesi, bakterilerin karpuzun iç kısmına geçmesine sebep olabilir. Sonuç olarak sindirim sistemine bu bakterileri alma riski ortaya çıkmaktadır. Ayrıca halk arasında çok bilinen salmonella bakterisi, ishal ve ateş gibi hastalıklara yol açabilir” şeklinde konuştu.

    Karpuzun Saklama Koşulları

    Prof. Dr. Ali Demir, kesilmiş karpuzun en kısa sürede tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Karpuz kesildikten sonra bir kısmı yenilip bir kısmı saklanacaksa, üzerinin hava almayacak biçimde kapatılması gerekir. İki gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde bozulma süreci başlayarak enfeksiyon riski oluşturabilir. Karpuzun üzerine hava almayacak şekilde kapatılması, bozulmayı yavaşlatacak koruyucu bir önlem olarak değerlendirilebilir” dedi.

    Karpuzu kesmeden yıkayıp yıkamadıkları sorulan bazı vatandaşlar, karpuzlarını kesmeden önce bu işlemi yaptıklarını belirtirken, bazıları ise hiçbir zaman yıkamadıklarını ifade etti.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı