Ardahan’da Balın Kristalize Olması; Üreticiler Uyarıldı, Tüketicilere Önemli Tavsiyeler Verildi

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan balının kristalize olmasını doğal karşılarken, üreticilere doğru bal sağımı için uyarılarda bulundu. Ana arı alırken sertifikalı üreticilere yönelmeleri ve sahte arılara dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan balının

Ardahan Balı ve Üretici Uyarıları

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan’ın meşhur balının beslenme düzenindeki özel özelliklerine dikkat çekti. Evliyaoğlu, “Ardahan balı, sağım işlemi tamamlandıktan yaklaşık bir ay sonra kristalize olur ve donmaya yüz tutar. Ancak bu durumu asla şekerle karıştırmamak gerekiyor. Yüksek rakımda yetişen çiçeklerden elde edilen bal, elbette ki donmalıdır. Donmuş balın tüketilmesini ise kesinlikle öneriyoruz,” şeklinde konuştu.

Bölge Bal Sezonu ve Sağım Süreçleri

Yağışların ardından güneşin ortaya çıkmasıyla birlikte bal akışının başladığını vurgulayan Evliyaoğlu, şu an bal hasat sezonunun tam ortasında olduklarını belirtti. Bunun yanı sıra, Ardahan’daki hasat döneminin kısıtlı olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, bu bağlamda tek seferlik sağımın önemli olduğunu dile getirdi.

Evliyaoğlu, bal süzme işleminin, çerçevenin dörtte üçünün sırlandığı zamana denk getirilmesi gerektiğini anlatarak, “Bal, su oranı azaldığında ve gözeneğin üzerindeki sırlama tamamlandığında hazır hale gelir. Üreticilere uyarımız; lütfen su oranı yüksek olan, gözleri açık balları süzmeyin. Bu tür ballar bozulmaya daha yatkındır,” diye uyardı.

Tüketicilere Ana Arı Hakkında Öneriler

Ana arı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak, Evliyaoğlu üreticilerin Bakanlık sertifikasına sahip ana arı üreticilerinden alım yapmalarını tavsiye etti. “Ana arı satışı yapan üreticilerin fatura kesmesi zorunludur. Bu, onların bakanlık tarafından sertifikalandırıldığını gösterir. Alınacak ana arının kafesinde kaşe olmalıdır. Kaşesiz ana arıları almaktan kaçının, zira bunlar sahte arılardır ve Kafkas arı ırkımızın bozulmasına yol açabilir,” açıklamalarında bulunarak dikkatli olmaları konusunda tüketicileri uyardı.

Evliyaoğlu, ana arı almak isteyenlerin Ardahan Genel Müdürlüğü ve Arıcılar Birliği’ne başvurarak ihtiyaç duydukları talepleri karşılayabileceklerinden de bahsetti. Ucuz ana arı alımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Evliyaoğlu, “8’inci ayın 10’unda bal sağımına başlayacağız. Tüketicilerin arıcılarla doğrudan iletişim kurmaları önemli,” şeklinde sözlerini tamamladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı