Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sigara Satışındaki Haksız Uygulamalar Esnafı Ve Vatandaşı Mağdur Ediyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının uygulamaları nedeniyle bakkal, büfe ve tekel bayilerinin zorlu bir dönem yaşadığını belirtti. Üreticilerin yetersiz ürün tedariki ve yüksek kredi kartı komisyonları esnafı zor durumda bırakıyor. Palandöken, bu sorunların çözümü için firmaların komisyonları üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının uygulamaları nedeniyle bakkal,

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının uyguladığı haksız icraatların Türkiye genelindeki bakkal, büfe ve tekel bayilerini zor bir duruma soktuğunu belirtti. Palandöken, “Sigara fiyatlarındaki zamlar önceden bilindiği halde, üretici firmaların yeterli ürün tedarik etmeyişi ve kredi kartı ile yapılan satışlara yönelik getirilen kısıtlamalar, hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor,” ifadelerini kullandı.

## Sigara Satışında Çifte Standart Uygulaması

Bendevi Palandöken, sigara satışında esnaf ile tüketici arasında adaletsiz bir durumun oluştuğunu vurgulayarak, “Esnaflarımız daha fazla kâr elde edebilmek için komisyonsuz sigara satışı gerçekleştirirken, firmaların esnaftan komisyon alması kabul edilemez bir durumdur. Eğer sigara üreticileri kredi kartı komisyonlarını üstlenmezlerse, esnafımız bu sektörde faaliyet göstermekten vazgeçmek zorunda kalabilir,” şeklinde konuştu.

## Kredi Kartı Komisyonları Esnafı Zorluyor

Palandöken, şu anki durumda zamlı ürün fiyatlarının biliniyor olmasına rağmen, firmaların esnafa yeterli ürünü sağlamadığının altını çizdi. Alım yapabilen esnafın ya nakit tutmak zorunda kaldığını ya da kredi kartıyla alışveriş yaparken zam farkını ödemeye mahkum edildiği ifade edildi. Esnafın sigaradan elde ettiği kâr marjı zaten yüzde 4.5’le sınırlıyken, kredi kartı komisyon oranının da aynı olması, esnafın kar elde etmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca, esnafa yönelik uygulanan ceza yaptırımları bulunmasına rağmen, firmalar için böyle bir uygulama olmadığı belirtildi.

## Toplantı Gündemi: Ortak Çözüm Arayışı

Palandöken, yaşanan sorunların ardından Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu olarak yakın zamanda bir toplantı yapmayı planladıklarını duyurdu. Bu toplantıda, sigara üretici firmalarının esnafa uyguladığı kısıtlayıcı politikalarla ilgili ortak bir tavır geliştirilmesinin ele alınacağını söyledi. Esnaf, firmaların kredi kartı komisyonlarını üstlenmemesi ve adil ürün tedarik etmemesi durumunda sigara satışına devam etmenin mümkün olmayacağı görüşünde birleşiyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı