**MEVKA’dan Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı Duyurusu**
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Türkiye’nin yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Dünya Bankası ile işbirliği içinde başlattığı Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) kapsamındaki Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı’nı ilan etti. Toplam 30 milyon TL bütçe ile hayata geçirilen bu destek programı, TR52 Konya-Karaman Bölgesi’nde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birlikleri tarafından sunulacak projeleri desteklemeyi amaçlıyor. Tarım alanı başta olmak üzere su ve enerji verimliliği ile üretimde yeşil dönüşüm ve istihdam yaratma projelerine öncelik verileceği belirtiliyor.
**Yeşil Geçiş Sürecinin Önemi**
Söz konusu destek programı ile ilgili değerlendirme yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, iklim değişikliği ve sıfır emisyon hedeflerinin toplum üzerindeki etkilerini vurguladı. Bu süreçlerin, geçim kaynaklarını riske atan ve sosyal yapıyı olumsuz etkileyen sonuçlar doğurabileceği uyarısını yapan Bostancı, kadınlar, gençler ve diğer dezavantajlı grupların yeşil geçişten daha fazla etkilenme ihtimalinin bulunduğunu aktardı. Türkiye’nin ekonomik dönüşüm sürecine entegre edilen iklim hedeflerinin, istihdam fırsatları yaratma kapasitesine sahip olduğunu ancak geçiş yapacak sektörlerde belirsizlikler ve zorlukların da yaşanabileceğini belirtti.
**TR52 Düzey 2 Bölgesi’nin Tarımsal Durumu**
Dr. Bostancı, TR52 Düzey 2 Bölgesi olarak adlandırılan Konya ve Karaman illerinin, Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Ancak söz konusu illerin, iklim değişikliği ve çevresel bozulmalar gibi tehditle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi. Bu durumun, bölgedeki verimlilik ve sürdürülebilirlik üzerinde olumsuz etkileri olacağını ve iklim dostu üretim yöntemlerine geçişin ABSOLUTELY gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Tarım ve Gıda Sektöründe Ar-Ge, İnovasyon ve Yeşil Becerilerin Geliştirilmesi” programını hayata geçirdiklerini ve bu projenin çevresel sürdürülebilirlik ile sosyal kapsayıcılığı artırmayı hedeflediğini açıkladı.
**Su Kullanımında Verimlilik ve Teknoloji Geliştirmeleri**
MEVKA Genel Sekreteri, hassas tarım, akıllı ekipman sistemleri ve biyoteknoloji tabanlı üretim teknolojilerinin önemine dikkati çekerek, su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmaların da destekleneceğini belirtti. Proje başvurularının, iklim değişikliğiyle mücadele, döngüsel ekonomi gibi alanlarda da kabul edileceğini ifade etti.
**Proje Başvuruları İçin Detaylar**
Verilen hibe desteği programı hakkında bilgi veren Bostancı, mikro ve küçük işletmelere 600 bin TL ile 2 milyon TL arasında destek verileceğini belirtti. Destek oranlarının ise mikro ve küçük işletmeler için %50-75, kooperatifler ve üretici birlikleri için %75-90 arasında olacağı açıklandı. Projeler için başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) aracılığıyla 3 Eylül 2025 tarihine kadar alınacak. Ayrıca, 10 Temmuz 2025 tarihinde çevrimiçi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirileceği duyuruldu. Bu kapsamda, tüm paydaşların proje başvurularını beklediklerini ifade eden Bostancı, programın başarılı olmasını diledi.
MUHAMMED ŞİRİN OK
FURKAN BİLDEN
USLANMAYAN UYUŞTURUCU SATICISI 4 BİN SENTETİK HAPLA YİNE YAKALANDI