Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kalp Krizlerinde Artış: Prof. Dr. Şenocak’tan Halı Sahalarda Spor Yapmamaya Dair Uyarı

Prof. Dr. Hüseyin Şenocak, spor sırasında kalp krizlerinin arttığını belirterek, halı sahada spor yapılmasını önermemekte. Yoğun efor sarf edenlerin kalp kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sıcak havalarda sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Hüseyin Şenocak, spor sırasında kalp krizlerinin arttığını belirterek,

Kalp Krizlerinde Artışa Dikkat!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Şenocak, son dönemlerde halı saha ve futbol sahalarında kalp krizlerinde kayda değer bir artış yaşandığını belirtti.

Kalp Kontrollerinin Önemi

Prof. Dr. Şenocak, ani ölümlerin altında yatan sağlık problemlerini analiz ederek, yüksek efor gerektiren spor aktivitelerini gerçekleştiren bireylerin kalp kontrolü yaptırmalarının zorunlu olduğunu vurguladı. “Halı sahalarda spor yapmayı kesinlikle önermiyorum; yüksek efor harcayan herkesin, yaşı ne olursa olsun kalp tetkiklerini yaptırması şart” dedi.

Ölüm Riskini Tetikleyen Faktörler

Halı saha maçlarında gençlerin ani düşerek yaşamlarını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şenocak, “Stres ve sigara gibi faktörlerin kalp krizlerini tetiklediği aşikardır. Efor sırasında kalp, koroner damarlara baskı yaparak ölümcül ritim bozukluklarına veya kalp krizine yol açabilir. 20 yaşındaki gençler, 50 yaşındaki bireylerle aynı sahada mücadele etmektedir. Bu gibi durumların neden olduğu riskleri göz ardı etmemek gerekir” ifadesinde bulundu.

Prof. Şenocak, koroner arterlerin konumunun özellikle risk artırıcı bir unsur olduğuna değinerek, “Maling sağ koroner arter sendromu, kalbin sağ tarafından beslenmesi gereken damarın anormal bir şekilde sol tarafından çıkmasını ve aort ile pulmoner arter arasında geçmesini ifade eder. Bu durum efor esnasında kan akışını engelleyerek kalbe kan gitmemesine yol açabilir. Ani ölümler yalnızca kalp krizine bağlı gerçekleşmiyor; bilinmeyen kalp hastalıkları, kapak problemleri veya alerjik reaksiyonlara bağlı ritim bozuklukları gibi çeşitli sebepler de söz konusu” diye belirtti.

Beslenme ve Sıvı Tüketimi Ön Planda

Sıcak hava koşullarında dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şenocak, “Sıcak havalarda vücut, serinlemek için terleyerek aşırı sıvı ve elektrolit kaybı yaşar ve bu durum tansiyonu düşürür. Kullanımın orantılı şekilde artırılması kalp hastalarında ciddi tehditler oluşturur. Bu nedenle bol miktarda su tüketilmelidir. Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında su içmeyi ihmal etmemek hayati bir öneme sahiptir. Yaz aylarında, bireylerin kilosuna göre günde 2,5-3 litre su tüketmeleri önerilmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Açık Havada Spor Yaparken Dikkat Edin

Prof. Dr. Şenocak, açık havada spor yapmanın 11:00 ile 16:00 saatleri arasında tehlikeli olabileceğini belirterek, bu saatlerde spor yapmaktansa akşam saatlerine ertelemenin daha iyi olacağını önerdi. Yaz aylarında sağlıklı bir yaşam tarzı için bisiklete binmek, yüzmek ve yürüyüş yapmak gibi aktiviteler tavsiye ediliyor.

Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat Edin

Beslenme alışkanlıklarının da kalp sağlığı üzerindeki etkisine değinen Prof. Dr. Şenocak, akşam yemeklerinin hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerden oluşmasının önemini vurguladı. Sağlıksız ve dengesiz beslenmenin kalp risk faktörlerini artırdığına dikkat çeken uzman, “Sık ama az miktarda yemek ve sıvı kaybını azaltmak için sulu gıdalar tüketmek elzemdir. Zeytinyağı, sebze ve meyvelerin sindirimi daha kolaydır” diyerek sözlerini sonlandırdı.