Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

D vitamini alımının yetersizliği, kemik sağlığını etkileyen hastalıklara yol açabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, D vitamininin sağlık üzerindeki önemine dikkat çekerek, güneş ışığının D vitamini sentezi için gerekli olduğunu belirtti. Günlük 20 dakikalık güneş teması, osteoporoz ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, D vitamini seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu haberin fotoğrafı yok

**D Vitamini Eksikliğinin Sağlığımız Üzerindeki Olumsuz Etkileri**

Günde yalnızca 20 dakika boyunca güneş ışığına maruz kalmanın, D vitamini sentezi için yeterli olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, D vitamininin eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğimizi ifade etti.

D Vitamininin Sağlık Üzerindeki Önemi

Elazığ Medilines Hastanesi’nde çalışan Dr. İsa Altın, D vitamininin öneminin son yıllarda daha da arttığını vurguladı. “D vitamini, MS hastalığı gibi ciddi hastalıkların yanı sıra kanser ve diyabet gibi rahatsızlıkların önlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. D vitamini almak için tatile ihtiyacınız yok. Günlük 20 dakikalık bir kısa kollu tişört ile güneşe çıkmanız, vücudunuzun D vitamini sentezlemesine yardımcı olur” dedi. Güneş ışığının en etkili alındığı saatlerin 11:00 ile 15:00 arasında olduğunu hatırlatan Altın, bu zaman diliminde en fazla 20 dakika kalmanın yeterli olduğunu söyledi. Uzun süreli güneşte kalınması durumunda ise güneş kremi kullanma zorunluluğu olduğunu aktardı.

D Vitamininin Aktifleşmesi İçin Güneş Işığı Şart!

Dr. Altın, Türkiye’deki deri kanseri riskinin diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğunu belirtti. “Yeterli D vitamini alınmadığında osteoporoz ve bel bükülmesi gibi rahatsızlıkların yanı sıra birçok hastalığın ortaya çıkabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. D vitamini, sadece güneş ışığı ile aktifleştirilir. Günlük yaşamda D vitamini almak için, toplu taşıma araçlarını tercih etmek yerine yürüyüş yaparak güneş altında kalmayı öneriyorum. Ayrıca, D vitamini sadece gıdalardan alınmaz; besinlerle birlikte güneş ışığı da gereklidir. Balık, bitkisel ve hayvansal ürünlerde bulunmasına rağmen, aktif bir şekilde D vitamini elde etmek için doğrudan güneş ışığına ihtiyaç vardır.” Diğer yandan, sağlık ocakları ve hastanelerde D vitamini seviyelerinin ölçülmesi ve gerektiğinde tedavi uygulanması gerektiğinin altını çizen Dr. Altın, 6 ayda bir D vitamini kontrolünün önem taşıdığını söyledi.