Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Eğitim ve Sertifika Töreni İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul’da düzenlenen sertifika töreninde, orman yangınları ve restorasyon konularında eğitim alan akademisyenler, büyük bir felaket olan yangınlarla mücadelede yerel bilgi ve uzmanlıkların önemine vurgu yaptı. İstanbul Beykent Üniversitesi, 14 üniversiteden katılımcılarla üç ay süren eğitim programında, orman koruma yöntemlerini ele aldı ve sertifikalar verildi.

İstanbul'da düzenlenen sertifika töreninde, orman yangınları ve restorasyon konularında eğitim

İstanbul’da Orman Yangınlarına Yönelik Sertifika Töreni Gerçekleşti

İstanbul’da gerçekleştirilen “Orman Yangınlarına Karşı Direncin Artırılması Sertifika Töreni” kapsamında, akademisyenler Türkiye’deki orman yangınları ile bunların sonrası olan restorasyon eksikliklerine dair önemli noktaları gündeme getirdi.

Farkındalık İçin Online Eğitim Programı Düzenlendi

İstanbul Beykent Üniversitesi, orman yangınları ile mücadele ve bu yangınların etkilerinin azaltılmasına dikkat çekmek amacıyla üç ay süren çevrimiçi bir eğitim programı hazırladı. 14 farklı üniversiteden akademisyenlerin katkıda bulunduğu bu program, katılımcılara kapsamlı bilgiler sunarak yangın önleme konusundaki farkındalığı artırmayı hedefledi. Eğitimi tamamlayan katılımcılar, sertifikalarını alarak çevre koruma ve yangınla mücadele alanında önemli bir adım attı.

Disiplinler Arası Eğitim Programına Yoğun İlgi

Sertifika programının düzenleyicilerinden İstanbul Beykent Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Akile Gürsoy, “Türkiye’nin büyük bir kısmı ormanlık alanlarla kaplı. Ülkemizde orman yangınları sürekli bir sorun teşkil ediyor. Ormanların korunması adına bu tür eğitim programları düzenlemenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Üç ay süren eğitim programı boyunca çok sayıda ders ile katılımcıların bilgilerini artırdık. Eğitimde yer alan uzmanlar, farklı disiplinlerden geldiler.” ifadelerini kullandı.

Yerel Bilgi, Yangınların Önlenmesinde Kritik Rol Oynuyor

İstanbul Beykent Üniversitesi Sosyoloji (İngilizce) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nihan Bozok ise yerel halkın bilgi birikiminin orman yangınlarının önlenmesindeki önemine vurgu yaptı. “Köylülerin ve yerel halkın bölgeye özgü bilgileri, orman yangınlarının önlenmesini büyük ölçüde etkilemekte. Yangınları tetikleyen insani davranışlar, dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır. Bu süreçte hepimizin üzerine düşen görevler bulunuyor.” dedi.

Yangın Sonrasındaki Restorasyona Önem Verilmeli

Yangın sonrası orman restorasyonun önemine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Çolak, “Yangın sonrası toprak kaybı büyük bir sorun haline geliyor. Doğanın kendiliğinden kendini onaracağı düşüncesi yanıltıcıdır. Yangının ardından uygun müdahale yöntemlerinin uygulanması şart.” şeklinde konuştu.

Her Bölgeye Özel Yöntem Geliştirmek Gerekiyor

Son olarak, yangın sonrası yapılacak müdahalelerde her bölgenin kendine has özelliklerine uygun yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Kenan Ok, “Ağaçlandırma çalışmaları her alan için geçerli olmamalı. Yangın sonrası atılacak adımlar, bölgenin ihtiyaçları ile birlikte planlanmalıdır.” diyerek, bu konuda eğitim programının önemine değindi.

Bu haber, orman yangınları ile mücadelede ve restorasyon çalışmalarında eğitimin kritik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.