İzmit Körfezi’nde Dip Çamuru Temizliği ve Balıklandırma Çalışmaları
İzmit Körfezi, dip çamuru temizliği ve kapsamlı balıklandırma projeleri sayesinde eski canlılığına dönerken, son 8 yıl içinde suya bırakılan balık sayısı 54 bine ulaştı.
Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Vurgu Yaptığı Önemli Tören
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, geçtiğimiz günlerde Gölcük Ulaşlı sahilinde düzenlenen “2. İzmit Körfezi Yapay Resif Bırakma” ve “9. İzmit Körfezi Balık Salımı” etkinliğinde yer aldı. Bu kapsamda, “Dip Çamuru Projesi” ile İzmit Körfezi’nde yaşamı yeniden canlandırmaya yönelik olarak 6 bin yavru balık, levrek, çipura ve kalkan türleri ile denizle buluşturuldu. Ayrıca bu törende 100 yapay resif de deniz ortamına bırakıldı. Ulaşlı sahilinin eski günlerine dönmesi sürecini değerlendiren Başkan Büyükakın, “Karamürsel’deki Ereğli ve Altınkemer plajlarının Mavi Bayrağa değer görülmesi, bunun yanı sıra Kandıra’daki 7 plajın yenidеn Mavi Bayrak almış olması bizim için büyük bir onur. Uluslararası kuruluşların 33 kriter üzerinden yaptığı bu değerlendirme sonrasında bayrak almak kolay bir iş değil. Şehrimizi bu gururla temsil ediyorum. Ayrıca dip çamuru temizliğiyle Akdeniz Üniversitesi’nin ödül alması ve balıklandırma projemizin Mısır’da ödüllendirilmesi, bizim için mutluluk kaynağı” ifadelerini kullandı.
Balık Üretimi ve İzleme Süreci
Başkan Büyükakın, şimdiye kadar 48 bin balığın TAGEM ile birlikte yetiştirilip denize bırakıldığını kaydetti. Bu balıkların izleme sistemlerine sahip olduğunu da belirten Büyükakın, “Denizdeki hareketlerini, yumurtlama alanlarını ve hangi bölgelerde yaşadıklarını takip ediyoruz. Resifler, balıkların güvenli yuva yapacakları yerler haline geliyor. Eğer denizi kirletirsek, balıkları salmanın hiçbir anlamı kalmaz. Aynı zamanda deniz dibi çamurlarıyla mücadele ederken, su arıtma tesislerini de devreye alıyoruz. Yıllık maliyetleri 3,5 milyar TL’yi bulan tesislerin elektrik masrafları ise yaklaşık 700 milyon TL’yi buluyor. 23 adet arıtma tesisi faaliyette ve bunların yüzde 73’ü ileri biyolojik arıtma sistemiyle çalışıyor” şeklinde konuştu.
Balıkların Sayısı 2017’den Beri Artış Gösterdi
2017 yılından itibaren anaç balıklardan elde edilen yavrular, düzenli olarak İzmit Körfezi’ne bırakılıyor. Gölcük Ulaşlı’da gerçekleşen balık salma programıyla birlikte toplamda 54 bin levrek, çipura ve kalkan yavrusu suya salınmış oldu. “İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi” çerçevesinde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol sonrasında, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) koordinasyonuyla çalışmalar başlatılmıştı. Yetiştirilen yavrular, belirli tarihlerde İzmit Körfezi’ne bırakılarak, deniz ekosistemine katkıda bulundu. 2024 yılında Gebze Eskihisar Sahili’nde gerçekleştirilecek balık salım töreninde de 100 yapay resif denize yerleştirilecektir.