Magnezyum nedir?

Magnezyum vücutta en çok bulunan minerallerden biridir. Sağlık açısından çok önemli rolleri olan magnezyum birçok gıda da bol miktarda bulunmaktadır. Magnezyum protein sentezi, kas ve sinir fonksiyonu, kan glikoz kontrolü ve kan basıncı düzenlenmesi dâhil olmak üzere vücuttaki çeşitli reaksiyonlara etki eden 300'den fazla enzim sisteminde kullanılmaktadır. Enerji üretimi, glikoliz ve oksidatif fosforilasyon için magnezyum gereklidir. Kemik gelişiminde ve DNA, RNA sentezinde görev alır. Magnezyum ayrıca, sinir impuls iletimi, kas kasılması ve normal kalp ritmi için önemli olan, hücre membranı arasında kalsiyum ve potasyum iyonlarının aktif olarak taşınmasında rol oynar.

Vücutta ne kadar magnezyum bulunur ve nasıl artırılır

 Yetişkinlerde vücutta yaklaşık olarak 25 gram magnezyum bulunur; kemiklerde % 50 – 60 oranında olacak şekildedir ve geri kalanın çoğu da yumuşak dokularda bulunur. % 1 gibi bir miktardan azı da kan serumunda bulunan magnezyumun vücutta ki genel dengesi böbrekler tarafından sağlanır.
 
 Magnezyum seviyelerini artırmanın en iyi yolu sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Koyu yeşil yapraklı bitkiler, fasulye, fındık, badem, ıspanak, kaju fıstığı, kabak çekirdeği, avokado, yoğurt, somon gibi besinler vücutta kolayca emilen en iyi magnezyum kaynaklarıdır.

 Günlük gereksinim miktarları yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte; 6 aya kadar bebeklerde 30 mg, 7-12 aylık bebeklerde 75 mg, 1-3 yaş 80 mg, 4-8 yaş 130 mg, 9-13 yaş 240 mg, 14-18 yaş erkeklerde 410 mg, kadınlarda 360 mg, 19-30 yaş erkeklerde 400 mg, kadınlarda 310 mg, 31-50 yaş erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg, 51+ erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg olarak belirlenmiştir.

Magnezyum eksikliği nedir ve buna sebep olan besinler nelerdir?

 Hipomagnezemi (magnezyum düşüklüğü) kandaki serum magnezyum seviyesinin 0.75 mmol / L'den az olması durumuna denir. Belirtileri sinirlilik, kaygı, yorgunluk, hafıza problemleri, iştah kaybı, anoreksi, mide bulantısı, kusma, kaslarda kramp ve güçsüzlük, düzensiz kalp ritmi, titremeler, baş dönmesi şeklinde olmaktadır. Ayrıca klinik tabloda depresyon, demans, astım, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kolon kanseri, epilepsi, parkinson, fibromiyalji, migren seyredebilir.

 Diyette ki protein, karbonhidrat ve yağ dengesi magnezyum dengesini etkileyecektir. Uzun süreli yüksek protein içerikli diyetler kalp damar ve kemik sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra magnezyum kaybının artmasına da sebep olmaktadır. İşlenmiş gıdalarda ve rafine edilmiş gıdalar veya şeker içeriği yüksek gıdalar magnezyumdan fakir diyetler oluşturmaktadır. Ayrıca diyet liflerinin, D vitamini ve çinko mineralinin sağlık açısından birçok faydaları olmasına rağmen yüksek miktarlarda tüketimi magnezyum emilimine engel olmaktadır. Fosforik asit içerikli gazlı içecekler ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar da emilimin önüne geçmekte ve magnezyum seviyelerini düşürmektedir.

2024 WFH Başkanlık Ödülü Türkiye Hemofili Derneği'nde 2024 WFH Başkanlık Ödülü Türkiye Hemofili Derneği'nde

Magnezyum eksikliğinin tedavi edilmemesi ve şiddetli eksikliğin ortaya çıkması durumunda,
  • Vücutta uyuşmalar ve karıncalanmalar,
  • Kas krampları,
  • Huzursuz bacak sendromu,
  • Migren atakları,
  • Nöbetler,
  • Anormal kalp ritmi ortaya çıkabilir.