Zonguldak’ta Veteriner Hekimden Leishmaniasis Hastalığının Zorlu Süreçlerine Dair Açıklamalar

Zonguldak’ta veteriner hekim Gökmen Koç, Leishmaniasis hastalığı üzerine yaptığı açıklamada, bu parazitin köpeklerden insanlara tatarcık sinekleri aracılığıyla bulaştığını belirtti. Tedavi sürecinin zorlu ve maliyetli olduğunu vurguladı. Koç, bu hastalığın tamamen iyileşmediğini, sadece belirtilerinin hafifletilebildiğini ifade etti. Tatarcık sinekleriyle mücadelenin önemine dikkat çeken Koç, erken teşhis ve koruyucu önlemler konusunda köpek sahiplerini uyardı.

Zonguldak'ta veteriner hekim Gökmen Koç, Leishmaniasis hastalığı üzerine yaptığı açıklamada,

Zonguldak’ta veteriner hekim Gökmen Koç, yaklaşık yedi yıldır Leishmaniasis hastalığı ile mücadele eden bir köpeğin tedavi süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu hastalığın halk arasında “yakarca” olarak bilinen tatarcık sinekleri aracılığıyla yayıldığını ifade eden Koç, tedavi sürecinin hem maliyetli hem de zorlu olduğunu belirtti.

Koç, Leishmania parazitinin hayvanlardan insanlara tatarcık sinekleri vasıtasıyla bulaştığını ve doğrudan köpekten insana geçmediğini açıkladı. “Leishmania, zoonotik bir parazittir. Enfekte bir köpeği ısıran bir sineğin ardından, o sinek insanı ısırmalıdır. İnsanlarda genelde hafif geçen hastalık, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

Veteriner hekim, köpeklerde hastalığın çok daha ağır seyrettiğini, tedavi sürecinin ise tamamen bir iyileşme sağlanmadığını vurguladı. Koç, Leishmaniasis’e yakalanan köpeklerin genellikle deri lezyonları, aşırı tırnak uzaması ve patilerinde yaralar gibi belirtiler gösterdiğini, bu nedenle tedavi sürecinin düzenli bakım gerektirdiğini aktardı.

Yedi yıldır tedavi gören köpeğin durumu önceki dönemlerle kıyaslandığında daha iyi olduğunu fakat bunun hastalığın tamamen yok olduğu anlamına gelmediğini dile getiren Koç, 2019 yılında tedavi için gerekli ilaçların temin edildiğini ve düzenli bakım yaptıklarını söyledi. Ayrıca mevsim geçişlerinde hastalığın seyrinin kötüleşebileceğini, özellikle patilerde yaraların ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Koç, Leishmania parazitinin hayvanın vücudunda kalıcı olduğunu ve kesin olarak yok edilemeyeceğini belirterek, verilen tedavilerin sadece semptomları hafifletmeye ve köpeğin yaşam kalitesini artırmaya yönelik olduğunu ifade etti.

Hastalığın insanlarda da olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Koç, Leishmaniasis’in kollarda ve yüzde çıban benzeri yaralara yol açabileceğini söyledi. Bu hastalığın köpeklerde daha karmaşık bir süreçle seyrettiğini belirten Koç, “Tedavi süreci hem zorlu hem de maliyetli. Paraziti hayvanın kanından tamamen temizlemek mümkün değil. Biz, sadece onların konforunu artırmaya yönelik tedavi uygulayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Koç, hastalığın yayılmasını önlemenin yolunun tatarcık sinekleri ile mücadele etmek olduğunu vurgulayarak, köpek sahiplerini erken teşhis ve koruyucu önlemler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.