Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Özkan Gün, Aşırı Sıcak Havalar İçin Uyarılarda Bulundu

    Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Özkan Gün, artan sıcaklık ve nemin sağlık risklerini artırdığını belirtti. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalar için tehlikeler barındıran sıcak havalarda önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

    Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Özkan Gün, artan

    Zonguldak’ta Sıcak Hava Uyarısı: Sağlık Yetkililerinden Önemli Açıklama

    Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Özkan Gün, il genelinde son günlerde yaşanan mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık dalgası ve artan nem oranlarına dair bir uyarıda bulundu.

    Aşırı Sıcaklar Sağlığı Olumsuz Etkiliyor

    Uzm. Dr. Gün, yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların sağlık üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu belirtti. “Yüksek sıcaklık ve nem seviyeleri, vücut ısısının yükselmesine neden oluyor; metabolizma bu yeni duruma adapte olmaya çalışmakta. Normalde terleme ile vücut ısısı dengelemek mümkün, ancak aşırı sıcaklıklarda bu yöntem yeterli olmayabilir” diyerek, özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunan bireylerin daha fazla risk altında olduğunu vurguladı.

    Risk Grubuna Dikkat

    En fazla etkilenen grupların özellikle yalnız yaşayan 65 yaş üstü bireyler, dört yaşından küçük çocuklar, hamileler, aşırı kilolu bireyler ve kronik hastalığı bulunanlar olduğunu belirten Gün, yalnız yaşayan yaşlıların en riskli grup olduğunu ifade etti.

    Aşırı Sıcaktan Korunma Yöntemleri

    Uzm. Dr. Gün, aşırı sıcak havalara karşı alınması gereken bazı önlemleri şöyle sıraladı:

    – Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınılmalı.
    – Dışarı çıkılması gerekiyorsa, açık renkli, hafif ve nefes aldıran giysiler giyilmeli; geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
    – Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde denize girme ve güneşlenmeden kaçınılmalıdır. Fiziksel aktiviteler sabah veya akşam saatlerine planlanmalı; her bir saatlik spor sonrası en az 2-4 bardak sıvı tüketilmelidir.
    – Risk grubundaki kişiler ve yaşlılar günde en az iki kere sıcak çarpması açısından kontrol edilmeli, bebekler daha sık gözetim altında tutulmalıdır. Vücut ısısını dengelemek için sık sık duş almalı ya da en azından hızla ıslak bezle silinmelidir.

    Sıvı Tüketiminin Önemi

    Uzm. Dr. Gün, gün içerisinde susuzluk hissi olmasa bile en az 2-2,5 litre sıvı alınması gerektiğinin altını çizdi. Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Gün, kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu ve bitki çaylarının tüketilmesini önerdi. Sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gün, “Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalı. Alkol ile kafeinli içecekler fazla sıvı kaybına yol açmakta, bu nedenle bunlardan uzak durulmalıdır” dedi.

     
     
     

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı