Zelenskiy, Trump ile Barış İçin İşbirliğine Açık olduklarını Duyurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, barış müzakereleri için ABD Başkanı Donald Trump’la iş birliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Savaşın sona ermesi için öncelikli adımlar arasında savaş esirlerinin serbest bırakılması ve hava saldırılarının durdurulması yer alıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, barış müzakereleri için ABD Başkanı

Ukrayna’nın lideri Vladimir Zelenskiy, sosyal medya aracılığıyla ABD Başkanı Donald Trump’la birlikte Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek için çalışmaya istekli olduğunu kaydetti. Zelenskiy, “Barışa olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Savaşın uzamasını istemiyoruz. Ukrayna, kalıcı bir barış için en kısa sürede müzakere masasına oturmaya hazırdır. Barışı, Ukraynalılardan daha çok isteyen kimse olamaz. Ben ve ekibim, kalıcı bir barış için Trump’ın güçlü liderliği altında çalışmayı kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, savaşı sona erdirmek için harekete geçmeye istekli olduklarını belirterek, ilk aşama olarak savaş esirlerinin serbest bırakılması, hava saldırılarının durdurulması ve enerji ile sivil altyapıya yönelik saldırıların sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi. Rusya’nın bu koşullara uyması durumunda denizde de ateşkes ilan edebileceklerini vurgulayan Zelenskiy, tüm aşamalarda hızlı ilerlemek ve etkili bir nihai anlaşmaya ulaşmak için ABD ile işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Zelenskiy, ABD’nin Ukrayna’nın bağımsızlığı ve egemenliğini koruma konusunda sağladığı destek için minnettar olduklarını ifade ederek, “Başkan Trump’ın Ukrayna’ya Javelin füzesi temin etmesi, işlerin değiştiği bir dönüm noktası oldu. Bu yardım için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Ayrıca, ABD’de 28 Şubat’ta Trump’la gerçekleşen görüşmenin beklentilere uygun geçmediğini aktaran Zelenskiy, “Bu durum bizi üzüyor. Şimdi işleri düzeltme zamanı geldi. Gelecekteki işbirliğinin ve iletişimin yapıcı olmasını arzuluyoruz. Güvenlik anlaşması ve mineraller konusundaki anlaşmaya her zaman imza atmaya hazırız. Bu adımın, daha sağlam güvenlik garantileri için etkili bir yön göstereceğini umut ediyorum” dedi.