Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Zelenskiy, NATO Zirvesi’nde Rusya’ya Yaptırım Çağrısında Bulundu

    Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Litvanya’daki NATO zirvesinde, İstanbul’dan somut sonuçlar çıkmazsa Rusya’ya yaptırım uygulanmasını talep etti. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, doğu kanadındaki müttefiklerin savunma kabiliyetlerini artırmaları gerektiğini vurguladı.

    Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Litvanya'daki NATO zirvesinde, İstanbul'dan somut

    Ukrayna’dan NATO Zirvesine Önemli Mesajlar

    Ukrayna’nın lideri Vladimir Zelenskiy, Litvanya’da NATO’nun doğu ve kuzey kanadı müttefikleriyle yaptığı zirve sırasında gündeme gelen İstanbul’daki görüşmelerden sonuç alınamaması durumunda Rusya’ya yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

    NATO’nun doğu ve kuzey kanadı ülkelerinin bir araya geldiği Vilnius’ta düzenlenen zirvede, Polonya, Litvanya, Estonya, Letonya, Çekya, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’nın temsilcilerinin yanı sıra kuzey ülkeleri olan Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç ve İzlanda’nın liderleri de yer aldı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin yanı sıra Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’in katıldığı zirve, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda’nın açılış konuşmasıyla başladı.

    NATO’nun Gücünün Artışı

    Toplantının başlangıcında NATO Genel Sekreteri Rutte, kuzey ülkelerinin 2015 yılından bu yana doğu kanadına daha etkili bir savunma sağlamak amacıyla önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Rutte, “Bükreş Dokuzlusu” grubunun artık kuzeydeki Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç’i de kapsamasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. NATO güçlerinin Baltık Nöbeti ve Güney Kalkanı gibi girişimlerle güçlendiğini vurgulayan Rutte, “Bu durum, Rusya’nın hızla silahlandığı bir ortamda daha fazla önem kazanmaktadır” dedi.

    Defansif Önlemler ve Destek Çağrısı

    NATO’nun Brüksel’de savunma bakanları ile bir toplantı yaparak savunma harcamalarını artırma ve daha fazla savunma üretimi konularını ele alacağını belirten Rutte, müttefiklerin savaş yeteneklerini artırmak için somut adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ukrayna’nın istikrarsız olduğu sürece kalıcı bir güvenlik oluşturmanın mümkün olmadığını ifade eden Rutte, “Bu nedenle Ukrayna’nın kendi kendini savunmasını ve gelecekteki saldırılara karşı caydırıcılığını artırma çabalarını desteklemeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Zelenskiy’den Rusya’ya Tepki ve Yaptırım Talebi

    Zelenskiy, toplantıda önceki gün gerçekleştirdikleri “Örümcek Ağı” operasyonuna dikkat çekerek, Rusya’nın kayıplar yaşamasının önemini vurguladı. “Bu savaşta kaybettikçe Rusya’nın tepkisi daha belirgin oluyor. Ukrayna yalnızca kendi toprakları için değil, tüm Avrupa’yı korumak için mücadele ediyor” dedi. Ayrıca, Rusya’nın Belarus üzerinden yeni saldırılar planladığını ifade ederek, Ukrayna’nın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Zelenskiy, İstanbul’daki görüşmelerden herhangi bir somut sonuç çıkmaması halinde Rusya’ya yaptırımların acil olarak devreye girmesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Birliği’nin 18. yaptırım paketinin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Zirve sonrası NATO Genel Sekreteri Rutte’nin, Litvanya, Polonya, Romanya, Danimarka ve Ukrayna’nın liderleriyle birlikte basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.