Zatürre Salgını Hızla Yayılıyor: Uzmanlardan Gençlere Uyarı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son günlerde artış gösteren zatürre vakalarına dikkat çekerek, grip ve soğuk hava gibi etkenlerin hastalığı ciddi şekilde artırdığını açıkladı. Özellikle gençlerin risk altında olduğunu vurguladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son günlerde artış

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son dönemlerde grip ve diğer viral enfeksiyonların ardından zatürre vakalarında belirgin bir artış gözlemlediklerini belirtti. Bu durumu özellikle genç bireyler için dikkat edilmesi gereken bir mesele olarak vurgulayan Prof. Özkaya, “Ayakta tedavi edilen zatürre hastalarının ölüm oranı 100 vakadan 5’ine denk gelirken, hastanede yatan hastalar için bu oran 10 hastadan 1’ine çıkmakta. Yoğun bakım desteği gerektiren vakalarda ise bu oran üçte bire ulaşmaktadır” dedi. Ani hareketler ile suya maruz kalmanın hastalığın gelişimini kolaylaştırabileceğini ifade eden Özkaya, zatürreyi artık sadece bir hastalık değil, aynı zamanda ciddi bir salgın ve ölüm riski taşıyan bir durum olarak nitelendirdi.

Zatürre vakalarının hızla arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, “Grip ve solunum yoluyla bulaşan diğer virüsler, soğuk hava gibi etkenler zatürreye yakalanma riskini artırıyor. Bağışıklık sistemimizin bizi korumakla birlikte, son günlerde bu korumanın azaldığını ve vakaların ciddi ölçüde çoğaldığını görüyoruz. Çok çabuk hasta oluyor ve akciğerlerimize inen enfeksiyonlar birbiri ardına bronşit ve zatürreye yol açıyor. Hastalık tedavi edilebiliyor, ancak tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı anda bakterilerin ve mikroorganizmaların etkisiyle hastalıklara yakalanıyoruz. Grip sonrası dönem, zatürre açısından en savunmasız olduğumuz zaman dilimidir. Ani sıcaklık değişimleri de imun sistemimizi olumsuz etkileyebiliyor. Grip ve uzun süren öksürük yaşayan hastalarımızda, akciğer grafilerinde gözden kaçabilen fakat detaylı incelemelerde belirginleşen Kovid-19’un ilk zamanlarındaki buzlu cam görünümü gibi alanlar tespit ediliyor. Bu da viral pnömoniyi desteklerken bir yandan da birçok hastada zatürre alanlarını ortaya çıkarıyor. Her grip ve viral enfeksiyon sonrasında zatürre vakalarında artış yaşandığını görmekteyiz” açıklamasında bulundu.