Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zara’nın Doğal İkliminde Bekletilen Yöresel Peynirler, Mağaralarda Olgunlaşarak Sahiplerine Ulaşıyor

Sivas’ın Zara ilçesindeki Demirsırık Tepesi’nde bulunan kaya mağaraları, yöresel peynirlerin olgunlaşması için ‘peynir oteli’ olarak kullanılıyor. Sezer Kaleli, burada elektrik kullanmadan peynirleri uzun süre muhafaza ettiklerini belirtiyor. Yazın 30 derece sıcaklıkta, mağara serinliği ile peynirler doğal koşullarda saklanıyor.

Sivas’ın Zara ilçesindeki Demirsırık Tepesi’nde bulunan kaya mağaraları, yöresel peynirlerin

## Sivas’ın Zara İlçesindeki Yöresel Peynirlerin Doğal Olgunlaşma Süreci

Sivas’ın Zara ilçesinde, yerel üreticilerin hazırladığı geleneksel peynirler, “peynir oteli” olarak bilinen kaya mağaralarında yaklaşık altı aylık bir bekleme sürecine tabi tutuluyor. Bu eşsiz süreç, peynirlerin olgunlaşmasına katkı sağlıyor.

## Kaya Mağaraları: Peynirlerin Olgunlaşma Noktası

Demirsırık Tepesi’nde yer alan kaya mağaraları, peynirlerin mayalanma süreçleri için ideal bir ortam sunuyor. Zaralı üreticiler, bu mağaraları ücretli olarak kullanarak ürünlerini burada saklıyorlar. Yaz aylarında bölgedeki hava sıcaklığı 30°C’ye kadar çıkarken, bu doğal mağaralar soğuk hava sağlama işlevi görüyor. Kış yaklaşırken, peynirler olgunlaşarak sahiplerine teslim edilmek üzere hazırlanıyor.

## Doğal Soğuk Hava Deposu Özelliği

Müşterilerin peynirlerini bekleten Sezer Kaleli, yaptığı açıklamada, “Bu yer, Zara’nın doğal bir soğuk hava deposu gibidir. Elektrik sistemimiz yok, her şey doğallığı ile işlevidir. Yazın sıcaklıklar eksi değerlere düştüğünden, burası peynirler için mükemmel bir muhafaza alanı sunuyor” dedi. Kaleli, bahar aylarında köylülerin hayvanlarını yaylaya çıkardıklarında ürettikleri peynirleri mağaraya getirdiklerini ve burada sakladıklarını ifade etti.

İlk olarak “peynir ambarı” olarak bilinen yerin, zamanla çevre halkı tarafından 6 ay boyunca ürünlerin tutunduğu bir “peynir oteli” olarak adlandırıldığını belirten Kaleli, yeni gelenlerin bu doğal serinliği görünce şaşırdığını ve bazılarının elektrikli klima var mı diye sorduğunu aktardı.

Zara’daki bu kaya mağaraları, peynirlerin doğal ortamda olgunlaşmasını sağlarken, yerel üreticiler için de önemli bir bilinçle hizmet etmeye devam ediyor.