Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: “Mısır Alım Fiyatı 13,50 TL Olmalı, Belirsizlik Üreticiyi Zor Durumda Bırakıyor”

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır fiyatlarının açıklanmasının kritik olduğunu belirtti. 2025 yılı alım fiyatının en az 13,50 TL olmasını talep eden Doğan, çiftçilerin belirsizlik içinde kalmamasının önemine vurgu yaptı.

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır fiyatlarının açıklanmasının

    Üreticinin Emeklerinin Korunması İçin Fiyatlar Acil Açıklanmalı

    Yüreğir Ziraat Odası’nın Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır fiyatlarının ilan edilmesinin tarımsal üretim açısından kritik olduğunu vurguladı. Açıklamaların gecikmesi, çiftçilerin belirsizlik yaşamasına neden oluyor ve bu durum üreticileri zor bir duruma sokuyor. Doğan, mısır alım fiyatlarının henüz belirlenmemiş olmasına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

    İklim Koşulları Verimi Etkiledi

    Doğan, Çukurova’nın Türkiye’nin en önemli mısır üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtirken, geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklarla birlikte yaşanan su stresi nedeniyle bölgedeki verim kaybının yüzde 25’e kadar çıktığını söyledi. Bu yıl ise hava koşullarının daha olumlu olmasına rağmen su kaynaklarındaki azalmaların bazı bölgelerde sulama sayısını dört veya beşle sınırlı tuttuğunu ifade etti. Bu unsurlar, kıraç ve kıyı alanlardaki ürünlerin daha erken olgunlaşmasına sebep oldu ve bazı yerlerde hasat süreci başlamış halde. Önümüzdeki hafta, çeşitli noktalarda yoğun biçimde hasat yapılması bekleniyor.

    Asgari Mısır Alım Fiyatı 13,50 TL Olmalı

    Başkan Doğan, çiftçilerin artan maliyetleri karşısında zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, “TMO’nun fiyat açıklamasındaki gecikme, üreticinin emeğini korumak için büyük bir öneme sahiptir. Bu yıl mısır alım fiyatının, buğdayda olduğu gibi kilogram başına en az 13,50 TL olarak belirlenmesini istiyoruz. Fiyatların geç belirlenmesi, çiftçilerin özel sektöre bağımlı kalmasına yol açacak ve emekleri zayi olacaktır” dedi. Bu yıl Çukurova’daki mısır ekim alanlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 oranında arttığını ve verimde kayıp olmadığını vurguladı. Doğan, bölgenin Türkiye’nin mısır arz güvenliğinde hayati bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.

    Doğan, yetkililere bir çağrıda bulunarak, hasat süreçlerinin başlayacağını, fakat ekim alanındaki belirsizliklerin çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. “Çiftçilerimizin alın terinin karşılık bulması sağlanmalıdır” dedi.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı