Yüksekova'da Uçkun Zamanı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, baharın gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan “yayla muzu” olarak bilinen uçkun, ilçe merkezinde 100 liradan satışa sunuluyor. Türkiye-İran sınır hattındaki yüksek rakımlı dağlardan toplanan bu bitki, son 10 yılın en yoğun yağışlı döneminin yaşanmasıyla birlikte rekoltesinde büyük bir artış yaşandı.

Doğanın Şifalı Hediyesi

Yüksekova'nın sarp dağlarının yanı sıra, İran tarafındaki dağlık alanlarda da yetişen uçkun, zorlu bir mesainin ardından toplanarak ilçeye getiriliyor. Cengiz Topel Caddesi üzerindeki tezgahlarda vatandaşların beğenisine sunulan uçkun, ekşi ve aromatik tadı ile sağlığa olan faydaları sayesinde yoğun ilgi görüyor. C vitamini açısından zengin olan bu bitkinin, şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılıyor.

Toplayıcıların Emekleri

Yüksekova'da uçkunları satışa sunan Mahmut Çiftçi, ürünlerin sofralara ulaşana kadar büyük bir emek süzgecinden geçtiğini ifade etti. Çiftçi, “Bu uçkunlar, yüksek rakımlı sınır dağlarında ve İran topraklarında binbir güçlükle toplanıyor. Esendere Sınır Kapısı üzerinden Yüksekova'ya getirilen bu şifalı bitkiyi biz de onlardan teslim alıp ilçe merkezindeki tezgahlarımızda halkımızla buluşturuyoruz. Bu sene yağışların bol olması sebebiyle hem tadı çok güzel hem de oldukça bereketli. Vatandaşlarımızın ilgisinden memnunuz, bağını 100 liradan satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi