Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yüksek Sıcaklıklar Kalp Damar Hastalıklarını Tetikliyor, Uzmanlar Uyarıyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu, yüksek sıcaklıkların sıvı ve elektrolit kaybını artırarak kalp damar hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken hususları vurguladı.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu,

Yüksek Sıcaklıkların Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu, sıcak hava koşullarının vücut üzerinde yol açtığı sıvı ve elektrolit kaybının kalp damar hastalıkları açısından ciddi riskler taşıdığını ifade etti. Sıcak havalarda tansiyon düşüklüğü ve ritim bozuklukları gibi sorunların kalp ağrılarını ve kalp krizi riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Mevsim Normallerinin Üzerindeki Sıcaklıklar ve Kalp Sağlığı

Artış gösteren sıcaklıkların, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireyler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayan Dr. Karahasanoğlu, terleme yoluyla meydana gelen sıvı ve elektrolit kayıplarının kalp hastalarında ciddi sorunlar doğurabileceğine dikkat çekti. Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sürekli artan sıcaklıklar, 40 derece ve üzerindeki değerin artık normal hale geldiğini gösteriyor. Dr. Karahasanoğlu, yaşanan bu kayıpların tansiyon düşüklüğüne ve kalpte ritim bozukluklarına neden olabileceğini belirtti.

Kalp yetmezliği yaşayan hastalarda ise bu kayıpların, durumu daha da kötüleştirebileceğine dair uyarıda bulunan Uzm. Dr. Karahasanoğlu, yüksek sıcaklıkların kalp krizi riskini de artırdığını belirtti ve sıcak havalarda oluşan göğüs ağrıları ile kalp krizinin tetiklenebileceğini bildirdi.

Kalp Hastalıklarını Tetikleyebilen Sıcaklık Şartları

Yüksek sıcaklıkların, belirtileri daha önce mevcut olan kalp ve damar hastalıklarının alevlenmesine sebep olabileceğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı, hipertansif atakların ortaya çıkabileceğini ve kimi hastalarda tansiyon düşüklüğünün bayılmalara yol açabileceğini ifade etti. Hiçbir kalp rahatsızlığı yaşamamış bireylerde bile yüksek sıcaklıkların, kalp krizinin ilk belirtisi olarak ortaya çıkabileceği konusunda halkı bilgilendirdi.

Sıcak Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcaklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları aktaran Uzm. Dr. Karahasanoğlu, özellikle kalp ve damar hastalarının daha özen göstermesi gerektiğini vurguladı. Güneşin en yoğun olduğu saatlerde, yani 12:00-16:00 saatleri arasında dışarıda bulunmamak gerektiğini belirtirken, dışarı çıkmak zorunda kalanların mutlaka şapka veya şemsiye kullanmaları ve bol miktarda sıvı tüketmelerini tavsiye etti. Ayrıca, yürüyüş yapan hastaların, egzersizlerini sabah saatlerinde ya da akşam serinliğinde gerçekleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Teknolojinin Rolü ve Kalp Hastalıklarında Artış

Son dönemlerde kalp hastalığına yakalanan birey sayısının arttığını dile getiren Dr. Karahasanoğlu, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzındaki değişikliklere dikkat çekti. Akıllı telefonlar ve diğer teknoloji araçlarının sağladığı kolaylıkların, beslenme düzenini olumsuz etkilediğini belirten uzman, genç bireylerde kalp ve damar hastalıklarının artış göstermesine neden olan nedenler arasında sigara kullanımı ve madde bağımlılığının da etkili olduğunu ifade etti. Teknolojinin hastalık teşhisinde sağladığı kolaylıklarla, geçmişe oranla hastalıkların daha kolay tespit edildiğini sözlerine ekledi.