Bursa'da Kurbanlık Hareketliliği
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde, İsabey Kurban Pazarı'nda, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hareketlilik gözlemleniyor. Çevre iller ve doğu kentlerinden getirilen kurbanlıklar, alıcılarını beklerken, pazarın gözdesi Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinden getirilen 1 ton 200 kilogram ağırlığında olan ‘Bayram' isimli tosun dikkat çekiyor.
Bayram İsimli Kurbanlık
Simental ve şarole kırması olan bu 3 yaşındaki tosun, heybetiyle göz dolduruyor. Bayram'dan yaklaşık 650 kilogram kemiksiz et çıkacağı öngörülüyor. Afyonkarahisar'dan gelen ve pazarın en büyük hayvanını satışa sunan besici Reşat Çimendağ ve Yusuf Bozdoğan, bu şampiyon tosun için 650 bin lira istediklerini, aynı sürüdeki 1 ton 100 kilogramlık diğer tosun için ise 550 bin lira talep ettiklerini belirtti. Pazarlık paylarının olduğunu ifade ettiler.
Besleme Süreci
Çimendağ, hayvanları kendi işletmelerinde, yavruluktan itibaren özenle yetiştirdiklerini, mera hayvanı olduklarını belirterek, kesime son iki ay kala özel besiye alındıklarını söyledi. Etin lezzetli olması için hafif yağlı bir yapıda olması gerektiğine dikkati çekti.
Artan Maliyetler
Bu yıl artan maliyetlerden dert yanan Çimendağ, yem çuvalının geçen yıl 500 lira iken bu yıl 1000 liraya yükseldiğini, araç başına 50 bin lira nakliye ücreti ödediklerini ve pazar yeri kiralarının yüksek olduğunu vurguladı. Maliyetlerin artması nedeniyle piyasada hayvan sayısının azaldığını ve fiyatların geçen yıla oranla iki katına çıktığını belirtti.
Pazardaki Zorluklar
Bozdoğan ise pazarın en ağır hayvanı olan ‘Bayram' için 650 bin lira istediklerini belirtti. Pazara 80 hayvanla giriş yaptıklarını, nakliye, kira ve diğer giderlerin giderek zorlaştırdığını ifade etti. Pazarın şampiyonu olarak 650 kilogram kemiksiz et çıkacağını ve taliplilerle pazarlık yapılacağını aktardı. Hafta içinde İsabey Kurban Pazarı'nda bekledikleri kalabalığın olmadığını dile getiren Bozdoğan, ellerindeki tüm hayvanları satmayı umut ettiklerini belirtti.





