Yaz Aylarında Evcil Hayvanlarda Parazit Artışı: Sahipler Dikkatli Olmalı

Veteriner Hekim Ferhat Can Karataş, yaz aylarında evcil hayvanlarda uyuz ve dış parazitlerin artış gösterdiğini belirterek, sahipleri herhangi bir kene tespiti durumunda mutlaka bir uzmandan yardım almalı ve hayvanların dışarıda uzun otlar arasında fazla dolaştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Veteriner Hekim Ferhat Can Karataş, yaz aylarında evcil hayvanlarda uyuz

Yaz döneminin başlaması ile birlikte evcil hayvanlarda uyuz ve dış parazit görünme oranlarının arttığı konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. Dışarı çıkarılan hayvanların keneler tarafından ısırılma ihtimaline dikkat çeken Veteriner Hekim Ferhat Can Karataş, iç ve dış parazit tedavilerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Yaz mevsiminde evcil hayvanlarda kene, uyuz ve çeşitli parazit vakalarında dikkat çeken bir artış gözlemleniyor. Bu durum, evcil hayvan sahipleri arasında endişe yaratırken, uzmanlar dışarıda dolaşan hayvanların vücutlarında kene olup olmadığını kontrol etmenin önemini vurguladı. Ayrıca, kene çıkarılmaya çalışılmaması gerektiği de hatırlatıldı. Parazitlerin ve uyuzun yaygınlaştığı bu sezon, hayvanların iç ve dış parazit uygulamalarının zamanında yapılmasının, hem sahipler hem de hayvanların sağlığı için kritik olduğunu ifade eden uzmanlar, konunun önemini bir kez daha vurguladı.

Veteriner Hekim Ferhat Can Karataş, Çorum’da evcil hayvan sahiplerine önerilerde bulunarak, hayvanların uzun otlar ve yoğun ağaçlık alanlarda fazla gezdirilmemesi gerektiğini belirtti. Kene ve uyuzun insanlara da bulaşabileceğini aktaran Karataş, “Yaz aylarında dış parazitlerin artmasının nedenlerinden biri, genç hayvanların dışarıda daha fazla vakit geçirmesi ve birbirleriyle temas etmesidir. Keneler kış uykusundan çıkarak uzun otların üst kısımlarına yerleşir ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte evcil hayvanlarımıza veya bizlere yapışabilir. Uyuz ise hayvanların birbiriyle oynarken ya da insanlarla temas halinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu tür vakaların yaz aylarında görülme olasılığı oldukça yüksektir,” şeklinde konuştu. Ayrıca bazı parazitlerin zoonoz olarak adlandırılan, yani insanlara da geçiş yapabilen türlerinin bulunduğunu ve bu yüzden hem hayvanların hem de insanların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini ekledi.

Karataş, “Keneleri asla kendiniz çıkarmamalısınız” diyerek, kene çıkarma işleminin yanlış uygulanmasının riskli olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Kenelerin ağız yapısının testere şeklinde olduğunu hatırlatan veteriner, “Bilinçsizce yapılan çıkarma işlemleri, kenelerin deride kalmasına ve hayvana zehir enjekte etmesine yol açabilir. Keneyi fark ettiğimizde, hemen en yakın veteriner kliniğine gitmeliyiz” diye konuştu.

Korunma yöntemlerinin düzenli iç ve dış parazit uygulamalarıyla mümkün olduğunu belirten Karataş, hayvanların dışarıda dolaşırken çöp ve uzun otlardan uzak tutulmasının önemine değindi. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, ev ve bahçelerdeki atıkların temizlenmesi, otların kısaltılması ve uygun ilaçların kullanılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, evde hayvana bakılmadan önce dikkatli bir kontrol yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Keneler genellikle derinin ince bölgelerinde yer aldığı için, köpeklerin kulakları, bacak araları ve koltuk altları kontrol edilmelidir. Tüm hasta ve hayvan sahiplerinin tedbirli olup, zamanında parazit uygulamalarını yaptırmaları gerektiğini belirten Karataş, “Şayet anormal bir durumla karşılasalar, mutlaka profesyonellere başvursunlar,” dedi.