Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yaz Aylarında Artan Mide Üşütmesi Vakalarına Dikkat: Doç. Dr. Murat Keskin’den Önemli Uyarılar

    Yaz aylarında sıcakların artmasıyla mide üşütmesi vakaları yükseliyor. Medicana Bursa Hastanesi’nden Doç. Dr. Murat Keskin, hastalığın genelde virüs ve bakterilerle ilişkili olduğunu belirtti. Sıvı alımının ve doğru beslenmenin önemine dikkat çekti, ayrıca el hijyası ve rotavirüs aşısının korunmada etkili olduğunu vurguladı.

    Yaz aylarında sıcakların artmasıyla mide üşütmesi vakaları yükseliyor. Medicana Bursa

    Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak havaların etkisiyle gıdaların bozulma riski artmakta ve hijyen kurallarının ihmal edilmesi neticesinde akut gastroenterit, halk arasında bilinen adıyla mide üşütmesi vakaları artış göstermektedir.

    Uzman Görüşü

    Medicana Bursa Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Keskin, mide üşütmesinin genelde virüs, bakteri ya da parazitlerle kontamine olmuş su ve yiyeceklerin tüketilmesi sonucu geliştiğini ifade etti. Keskin, “Akut gastroenterit, mide ve bağırsak sisteminin iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi, aniden başlayan ishaldir. Aynı zamanda, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş ve halsizlik gibi semptomlarla bir arada görülebilir. Hastalık, her yaş grubunu etkileyebilir fakat özelikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddileşebilir” şeklinde konuştu.

    Antibiyotik Kullanımı

    Antibiyotik kullanımının her durumda gerekli olmadığını vurgulayan uzman, “Toplumda hâlâ ‘ishalim var, antibiyotik almalıyım’ gibi bir anlayış hakim. Ancak, akut gastroenterit vakalarının çoğu viral nedenli olduğu için antibiyotik tedavisi çoğu zaman gereksiz ve yararsızdır” dedi. Yanlış antibiyotik kullanımının bağırsak florası üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğine ve iyileşme sürecini uzatabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Murat Keskin, sıvı ve elektrolit takviyesinin tedavinin temel taşını oluşturduğunu belirtti.

    Keskin, “Bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Gerekirse eczanelerde satışa sunulan elektrolit solüsyonları tercih edilmelidir. Ağızdan sıvı alamayan hastalarda serum tedavisi uygulanabilir. Şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş ve dışkıda kan görüldüğünde mutlaka bir uzmana müracaat edilmelidir” önerisinde bulundu.

    Beslenme Önerileri

    Akut gastroenterit döneminde beslenmenin de büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Keskin, “Yağlı, baharatlı, lifli ve süt içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, pirinç lapası, haşlanmış patates, muz ve elma püresi gibi sindirimi kolay ve bağırsakları yormayan gıdalar tercih edilmelidir” diye ekledi.

    Mide üşütmesi şikayetlerinin ciddiye alınması gerektiğine dikkat çeken uzman, “Bir ishal tablosunun basit gibi gözükmesi, özellikle risk gruplarında ciddi sıvı kayıplarına ve hastaneye yatış gereksinimlerine yol açabilir. Dolayısıyla erken tanı, doğru tedavi ve hijyen kurallarına uyulması oldukça önemlidir” şeklinde sözlerini tamamladı. Ayrıca, sık sık ve doğru el yıkama, güvenilir su kaynakları kullanma ve dışarıda yemek yerken hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çocuklar için rotavirüs aşısı yaptırılmasının da viral kaynaklı ishallere karşı etkili bir koruma sağladığını belirtti.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı