Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Antalya'da bir outlet alışveriş merkezindeki mağazanın '2. ürüne yüzde 50 indirim' yazılı reklamlarını yanıltıcı bularak 108 bin 370 lira idari para cezası verdi ve reklamların durdurulmasına karar verdi. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bekir Kaplan'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurulan kararda, indirimin yalnızca ayakkabı kategorisini kapsadığı belirlendi.
Afişler mağazanın her yerine asılmıştı
Yapılan incelemede, '2. ürüne yüzde 50 indirim' ifadeli afişlerin hem mağaza genelinde hem de farklı ürün gruplarının bulunduğu reyonlarda sergilendiği tespit edildi. Bu uygulama, mağazadaki tüm ürünlerde indirim yapıldığı izlenimini tüketicilerde yarattı.
Oysa kampanya yalnızca ayakkabı kategorisindeki ürünleri kapsıyordu. Reklamlarla gerçekte sınırlı olan bir indirimin tüm mağazaya yayıldığı algısı oluşturulmuş oldu.
Reklam Kurulu'nun kararı ve gerekçesi
Kurul, söz konusu reklamların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna hükmetti. Bu değerlendirmenin ardından mağazaya 108 bin 370 lira idari para cezası verilmesine ve reklamların durdurulmasına karar verildi.
Bekir Kaplan, açıklamasında kararın gerekçesini şöyle özetledi:
“Kampanyanın yalnızca ayakkabı kategorisiyle sınırlı olmasına rağmen tüketicilerde oluşan yanıltıcı algı nedeniyle” ilgili mağazaya ceza uygulandığı belirtildi.
Kararın hangi toplantıda alındığına dair ayrıntı, incelenen haberlerde yer almıyor.
Ceza aralığı ve benzer kararlar
Ticaret Bakanlığı, tüketicileri aldatıcı veya yanıltıcı nitelikte bulunan reklamlara uygulanabilecek cezanın 99 bin 339 TL ile 39 milyon 916 bin 524 TL arasında değiştiğini, bunun reklamın yayımlandığı mecra ve ihlalin niteliğine göre belirlendiğini açıkladı. Yani bu olayda verilen tutar, uygulanabilecek alt sınıra yakın bir düzeyde kaldı.
Reklam Kurulu'nun bu yıl yaptığı işlemlerin toplamı da dikkat çekiyor. Açıklamaya göre, 2026 yılının ilk 9 ayında 33 binden fazla başvuru değerlendirildi ve toplam 249 milyon TL‘yi aşan idari para cezası kararlaştırıldı. Aynı dönemde bir internet alışveriş platformundaki 'Sepette yüzde 80 indirim' ifadelerine de 1 milyon 83 bin 706 TL ceza verildi.
Bakanlık denetimlerin süreceğini bildirdi
Bakanlık, tüketici haklarının korunması ve adil ticari ortamın sağlanması amacıyla yanıltıcı reklam ve tanıtımlara yönelik denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini duyurdu. Kampanya dönemlerinde indirim afişlerini incelerken, indirimin hangi ürünleri kapsadığını ve koşullarını dikkatle kontrol etmek tüketicinin yararına olacaktır.
Sıkça sorulan sorular
Yanıltıcı indirim reklamına ne kadar ceza verildi?
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Antalya'daki outlet mağazaya 108 bin 370 lira idari para cezası verdi ve reklamların durdurulmasına karar verdi.
'2. ürüne yüzde 50 indirim' kampanyası hangi ürünleri kapsıyordu?
İncelemede kampanyanın yalnızca ayakkabı kategorisindeki ürünleri kapsadığı belirlendi. Buna rağmen afişler mağaza genelinde ve farklı reyonlarda sergilenmişti.
Yanıltıcı reklamlara verilebilecek ceza aralığı nedir?
Ticaret Bakanlığı, yanıltıcı reklamlara 99 bin 339 TL ile 39 milyon 916 bin 524 TL arasında idari para cezası uygulanabildiğini açıkladı. Tutar, reklamın yayımlandığı mecra ve ihlalin niteliğine göre belirleniyor.
Reklam Kurulu bu yıl ne kadar ceza verdi?
Açıklamaya göre 2026 yılının ilk 9 ayında Reklam Kurulu, toplam 249 milyon TL'yi aşan idari para cezası kararlaştırdı.





