Venezuela’dan Havayollarına Yasaklama Kararı
Venezuela, Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptığı uyarılar üzerine, Karakas’a uçuşlarını durduran ve ülkenin ültimatomuna rağmen hizmet vermeye başlamayan bazı havayolu şirketlerinin inişine yasak getirdi.
ABD’nin bölgede artan askeri hareketlilik ile ilgili yaptığı uyarı sonrası, Karakas yönüne uçuşlarını geçici olarak durduran havayolu şirketlerine yaptırım uygulandı. Venezuela hükümeti, uçuşlarını yeniden başlatmaları için bu havayollarına 48 saatlik bir süre tanıdı; ancak bu süre zarfında kararlarına uymayan altı farklı havayolunun ülkeye girişine yasak konuldu. Bu durum, birçok yolcunun seyahat planlarını etkileyerek büyük bir karmaşaya yol açtı.
Askere Alınan Güçler ve Venezuela’nın Tepkisi
Diğer yandan, ABD’nin uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Venezuela açıklarına gönderdiği askeri güçler dikkat çekiyor. Venezuela lideri Nicolas Maduro, ABD’nin bu askeri varlığını kendi yönetimini devirme çabası olarak yorumluyor. ABD, bu doğrultuda 15 bin asker ve dünyanın en büyük uçak gemisi olan USS Gerald Ford’u Venezuela’nın etkili saldırı mesafesine yerleştirdi. Sonuç olarak, ABD güçlerinin uyuşturucu taşıdığını iddia ettiği teknelere yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 80’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.
Venezuela, ABD’nin askeri hareketlerini ve uçuş iptallerini, “ABD hükümetinin desteklediği devlet terörizmi eylemlerine katılmak ve tek taraflı hava ticari operasyonlarını askıya almak” olarak nitelendirerek, yasak kararının arkasındaki motivasyonu da açıkladı.


