Van’da Uzmanlardan Boğulma Vakalarına Karşı Acil Uyarılar ve Önlemler

Van’da, Lokman Hekim Hastanesi’nden Dr. Latifullah Jalal, yaz aylarında Türkiye’de boğulma vakalarının arttığına dikkat çekti. Boğulmanın önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu ve yüzme bilmemek gibi faktörlerin riski artırdığını vurguladı. Acil durumda 112’yi arayıp temel yaşam desteği sağlanmasının önemini belirtti.

Van'da, Lokman Hekim Hastanesi'nden Dr. Latifullah Jalal, yaz aylarında Türkiye'de

Yaz Aylarında Boğulma Vakaları Uyarısı

Van’da uzmanlar, özellikle yaz aylarında Türkiye genelinde çok sayıda boğulma vakalarının yaşandığını belirterek, vatandaşları önemli uyarılarda bulundu.

Boğulma Nedir ve Nedenleri

Suda boğulmanın, kişinin suya batmasının ardından nefessiz kalması sonucu yaşamını yitirebileceği ciddi bir durum olduğunu ifade eden Lokman Hekim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Latifullah Jalal, Türkiye’de yaz aylarında sıkça karşılaşılan boğulma vakalarının artış gösterdiğini vurguladı. Suda boğulmaların, deniz, göl, nehir, baraj gölü, havuz veya banyo küveti gibi çeşitli ortamlarda meydana geldiğini belirten Jalal, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre suda boğulmanın, tüm dünyada önlenebilir yaralanmalar arasında ölüme yol açan üçüncü en yaygın neden olduğunu söyledi. Dr. Jalal, vakaların yarısından fazlasının 25 yaş altındaki bireylerde yaşandığını ifade etti.

Suda Boğulmanın Risk Faktörleri

Suda boğulma riskini artıran birçok faktör bulunduğunu dile getiren Dr. Jalal, “Yüzme bilmemek, suda meydana gelen kazalar, alkol veya ilaç etkisi altında suya girmek, riskli davranışlar sergilemek gibi durumlar suda boğulmanın nedenleri arasındadır. Ayrıca, epilepsi, bayılma (senkop) ya da kalp hastalığı gibi tıbbi sorunları olan kişilerin boğulma riski daha yüksektir.” dedi.

Boğulma ile Mücadelede İlk Yardım

Boğulma tehlikesi geçiren bir kişiyle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden 112 Acil Servis’in aranması ve kişi sudan çıkarıldıktan sonra temel yaşam desteğine başlanması gerektiğini belirten Dr. Jalal, “Bu destek, kalp masajı ve suni solunum gibi basit ancak hayat kurtarıcı müdahaleleri içerir.” şeklinde konuştu.

Önleyici Tedbirler ve Toplumsal Bilinçlendirme

Dr. Jalal, suda boğulma vakalarının alınacak önlemlerle büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekerek, “Çocuklar su kenarında mutlaka bir yetişkin gözetiminde olmalıdır. Toplum, temel yaşam desteği konusunda eğitilmeli; ilk yardım kursları yaygınlaştırılmalıdır.” dedi. Ayrıca, yüzme bilmeyen bireylerin derin sulara girmemeleri ve bilinmeyen sularda yalnız yüzmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Unutulmamalıdır ki boğulma, sessiz bir şekilde gerçekleşebilir. Ancak alacağımız basit önlemlerle bu trajedileri önleyebiliriz. Bilinçli davranarak hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyabiliriz.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı