Örnek Bir Çiftçilik Başarısı
Van'ın Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi'nde yaşayan 75 yaşındaki çiftçi Hasan Yurtbay, yıllardır üzerinde çalıştığı 5 dönümlük bahçe ile örnek bir çiftçilik hikayesi sunuyor. 15 yıl önce diktiği Amasya elma ağaçlarına Arjantin elması aşılayarak, aynı dalda hem yeşil hem de kırmızı elma yetiştirmeyi başardı. Bu başarı, Yurtbay'ın azmi ve tarıma olan bağlılığının bir sonucudur.
Bahçesinde yürüttüğü bakım ve üretim çalışmaları sayesinde, çorak arazide dikkat çeken bir bahçe oluşturan Yurtbay, bu süreçteki azmi ile bölgenin diğer çiftçilerine de ilham kaynağı oluyor. Aşılama sürecindeki ısrarının sonucunu aldığını ifade eden Yurtbay, topraktan kopmadığını ve iki farklı elma türünü bir arada yetiştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtiyor.
Zorlu Başlangıçlar
İHA muhabirine konuşan Yurtbay, bölgeye ilk geldiklerinde arazinin tamamen verimsiz olduğunu, 1976 yılında yerleştikleri bu toprakların zorluklarla dolu olduğunu anlatıyor. Yurtbay, “Buraya ilk geldiğimizde düz bir topraktı. Dişini temizleyecek bir çöp bile bulamazdın. Başlangıçta evlerimizi yaptık, sonra ağaçları dikmeye başladık” diyor.
Yurtbay, diğer köylülerin bahçelerinde gördüğü farklı elma türlerini kendi bahçesinde yetiştirme isteğiyle aşı çalışmalarına yöneldi. Aşı sonrası ağacın bir dalında kırmızı, diğer dalında ise yeşil Arjantin elması oluştu.
Yurtbay'ın ailesi, bölgeye 1915 yılında Osmanlı ordusunun müdahalesiyle yerleşmiş. Dedelerinin Van'ın Başkale ilçesinden geldiğini belirten Yurtbay, ailesinin o tarihten beri bu topraklarda yaşadığını ifade ediyor. Bu hikaye, sadece bir tarım başarısı değil, aynı zamanda bölgedeki köklü geçmişin de bir yansıması.





