Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Van’da Çobanlar ve Besiciler Arasında Ücret Pazarlıkları Sürüyor

Van’da bahar ile birlikte çobanlar ve besiciler arasında ücret pazarlığı sürüyor. Çobanlar 100-120 bin TL talep ederken besiciler 60 bin TL verilebileceğini belirtiyor. Çobanlar, zorlu koşullarda hayvan bakmanın karşılığını istiyor. Besici Mehmet Koç, maliyetlerin yüksekliğinden yakınıyor.

Van'da bahar ile birlikte çobanlar ve besiciler arasında ücret pazarlığı

Türkiye’nin küçükbaş hayvan varlığı açısından lider konumunda bulunan Van ilinde, bahar mevsiminin gelişinin ardından besiciler ve çobanlar arasında sıkı bir pazarlık süreci yaşanıyor. Besiciler, çobanlara aylık 60 bin TL ödeme teklif ederken, çobanlar ise asgari 100 bin TL talep ediyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlar yaylalara götürülmeye başlanırken, besiciler, hayvanlarına bakacak yeterli çoban bulmada zorluk çekiyor. İpekyolu ilçesine bağlı Bahçıvan Mahallesi’ndeki Hacı Osman Camii çevresinde bir araya gelen çobanlar, gelen besicilerle pazarlık yapmak için gün boyu bekliyor. Ancak, besicilerin gerçekleştirdiği ücret teklifleri ile çobanların beklentileri arasında önemli bir uçurum söz konusu.

Van ve çevre illerden geldiklerini ifade eden çobanlar, talep ettikleri ücretlerin yüksek olduğu yönündeki yorumlara anlam veremiyor. Güvenceleri olmadan dağların zorlu koşullarında, gece gündüz 4 ay boyunca hayvanlarla ilgilendiklerini vurgulayan çobanlar, mesleğin getirdiği zorluklara dikkat çekiyor.

Besici Mehmet Koç, çobanlarla anlaşma sağlamakta zorlandığını belirterek, “Aylık 100 ila 120 bin TL talep ediyorlar. Bu ücretle kar elde etmem mümkün değil. Biz en fazla 60 bin TL verebiliriz. Masraflarla birlikte çobanın bize maliyeti 80 bin TL civarında. İki çoban bulundurduğumuzda maliyet 160 bin TL’ye yükseliyor. 70 büyükbaş hayvanım için 4 ay boyunca bir çoban tutulması, besi maliyetleri açısından daha uygun” dedi.

“Gece gündüz dağlarda hayvan bakıyoruz”
Çoban Hamdullah Çiftçi ise, dağda hayvan bakma sorumluluğunun çok büyük olduğunu dile getirerek, “Aylık en az 100 bin TL ücret talep ediyoruz. Ancak besiciler bu ücreti yüksek buluyor. Geceli gündüzlü hayvanlara bakmak zorundayız, bu yüzden istediğimiz ücretin makul olması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.