Van Bölgesinde Depremlerin Tarihçesi ve Öğretiler
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Doç. Dr. Hamdi Alkan, bölgenin sık sık büyük depremlerle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Bu bağlamda, özellikle 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin, halk üzerinde derin izler bıraktığını vurguladı.
2011 Van Depreminin Sonuçları ve Alınması Gereken Dersler
Doç. Dr. Alkan, Irmak kelimesi olarak anılan 2011 depremine ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu olayın ciddi can ve mal kaybına yol açtığını ifade etti. İlk depremin ardından 604 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Alkan, doğanın kendisinin bir afete sebep olmadığını, insan faktörünün bu durumu değiştirdiği üzerinde durdu. “Doğal olaylar olan depremler, seller ve çığlar karşısında hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Yapılarımızı bu gerçekler ışığında inşa etmeliyiz ki, doğa olayları felaketlere dönüşmesin.” dedi. 14 yıl boyunca şehrin yaşadığı gelişmelere atıfta bulunan Alkan, devlet ve vatandaş yardımlarının önemine dikkat çekti.
Doğal Afetlere Hazırlık ve Farkındalık
Alkan, Van Gölü çevresinin birçok fay hattı ve bölgesi üzerinde bulunduğunu belirterek, bu durumun depremselliği artırdığını ifade etti. “Batıda Muş Fay Zonu, kuzeyde Nemrut-Süphan ve doğuda Saray ile Başkale çevresindeki fay hatları bu duruma örnek teşkil ediyor. Bilimsel araştırmalarda, depremselliğin doğuya doğru aktığı tespit ediliyor.” şeklinde konuştu. Bölgede her 30-40 yılda bir büyük depremin tecrübe edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Alkan, “Unutulmamalıdır ki, her an ve her yerde depreme maruz kalabiliriz. Dolayısıyla hazırlıklı olmamız şart.” dedi.
Son olarak, deprem öncesinde, anında ve sonrası için gerekli önlemleri almanın ve bilinçli davranmanın önemine dikkat çekti.
DOÇ. DR. HAMDİ ALKAN, VAN BÖLGESİNDE ORTALAMA 30 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM MEYDANA GELDİĞİNİ SÖYLEDİ.