**Sıcak Havalarda Nörolojik Hastalarda Su Tüketiminin Önemi**
Nöroloji hastalarının büyük bir kısmının yaşlı bireylerden oluştuğunu ifade eden Uzman Dr. Nigar Ahmadova, bu hastaların özellikle yüksek sıcaklıklarda yeterince su tüketmediklerinde acil servise başvurduklarını aktardı. Aşırı sıcak havaların demans ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları olan kişiler için zorluklar yarattığına dikkat çeken Dr. Ahmadova, “Bilinç değişimi, baş dönmesi, halsizlik ve bitkinlik gibi şikayetlerle hastanelere başvuruyorlar. Bu durumun ardında, aşırı terleme ve düşük sıvı alımı yatıyor. Bu hastaların yeterli su alması, aksi halde yakınları tarafından sıvı desteği sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kronik hastalıkları bulunan bireylerde yetersiz su tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.” şeklinde konuştu.
Sıcak Havalarda Su Tüketiminde Artış Gerekiyor
Acıbadem Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ahmadova, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava koşulları dolayısıyla sağlık çalışanlarının hastalarını uyarması gerektiğini vurguladı. Terlemenin yoğun olduğu bu günlerde az su alımının hastaların sıcak hava koşullarından daha fazla etkilenmesine sebep olduğu konusunda uyarıda bulunarak, “Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan bireylerin bile aşırı terlemeye ve sıvı kaybına karşı su alımını artırmaları gerekiyor. Risk grubunda yer alan bebekler, yaşlılar ve özellikle nörolojik hastalıkları bulunan bireyler mevcut. Sıcak hava nedeniyle poliklinik ve acil servislere başvurularda Parkinson, demans, epilepsi, inme ve multiple skleroz hastalarında artış gözlemleniyor. Genel şikayetler arasında tansiyon düşüklüğü, buna bağlı bilinç değişiklikleri, baş dönmesi, halsizlik ve bitkinlik yer alıyor. Yeterli sıvı alımının olmaması, vücudun dehidrasyona uğramasına yol açıyor. Kronik hastalar yeterli su almadıklarında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Dehidrasyon yalnızca yetersiz sıvı alımından kaynaklanmaz, aynı zamanda ishal, kusma ve aşırı terleme gibi durumlar da etkili olabilir. Hastalarla yaptığımız anamnezde, çoğunlukla yalnızca ilaç alırken bir miktar su tükettiklerini görüyoruz. Bu miktar kesinlikle yetersizdir. Bilinç kayıpları nedeniyle günlük rutin ilaçlarını dahi almadıkları durumlar yaşanabilir. Dolayısıyla, yaşlı hastaların en az 1.5-2 litre su tüketmeleri sağlanmalı, kaybedilen sıvının yerine konulması son derece önemli. Yeterli su alımı sağlanmıyorsa hastalar, bebekler gibi düşünülmeli ve yakınları tarafından bu ihtiyaçları karşılanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Genç Hastalar İçin Güneşten Korunma Uyarısı
Uzman Dr. Ahmadova, aşırı sıcakların migren ataklarını artırabileceği ve epilepsi nöbetlerini tetikleyebileceği gibi Parkinson hastalığındaki motor semptomların da kötüleşebileceğini belirtti. Yaz aylarında sıcak havaların, özellikle multiple skleroz (MS) hastalarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dr. Ahmadova, MS hastalarının çoğunun genç olduğunu ifade ederek, bu bireylerin güneşten korunma hususunda daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi ve şu şekilde uyardı: “Genç hastalarımıza, 12.00 ile 18.00 saatleri arasında sundan korunmalarını kesinlikle öneriyorum. Bu saatlerde deniz kenarında bile olsalar gölgede kalmalılar. Denizde ya da havuzda yüzdüklerinde aşırı sıcak ve güneş çarpmasından korunmaları hayatidir. Ayrıca ilaçlarını düzenli olarak almaları büyük önem arz etmektedir.”
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı