Uzmanlar, Haziran ile birlikte artan kene vakalarına karşı halkı uyarıyor!

Uzmanlar, yaz mevsimiyle artan kene ısırmalarına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Faruk Karakeçili, bu yıl Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı vakalarının arttığını ve 18 pozitif hastanın bulunduğunu belirtti. Vatandaşlara kırsal alanlarda tedbir alarak keneleri dikkatlice çıkarmalarını önerdi.

Uzmanlar, yaz mevsimiyle artan kene ısırmalarına karşı uyarıyor. Prof. Dr.

Kene Uyarıları Artıyor: Uzmanlardan Önemli Uyarılar

Havaların ısınmasıyla birlikte Haziran aylarında daha sık karşılaşılan kenelere karşı uzmanlar uyarıda bulunuyor.

İlkbahar ve yaz mevsimlerinin gelmesiyle kene vakalarının sayısında artış görülüyor. Özellikle son yıllarda meydana gelen “Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı” ülkede ciddi sağlık tehditleri oluşturuyor.

Uzmanlardan Kene Vaka Açıklaması

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faruk Karakeçili, “Bu yıl 18 pozitif vaka tespit ettik; hala 6 hastamızın sonucu bekliyoruz. Şu anda hastanemizde 6 şüpheli hasta yatmakta, ancak bu sene için ölen hasta yok,” dedi.

Prof. Dr. Karakeçili, son üç yılda kene vakalarının artış gösterdiğini belirterek, “Haziran ve Temmuz aylarında yüksek oranda kene vakası bekliyoruz. Kene popülasyonu bu yıl oldukça fazla,” şeklinde bilgi verdi.

Çiftçiler ve Kırsal Kesim İçin Tedbirler

Kırsal alanda bulunacaklara kapalı giysi önerisinde bulunan Karakeçili, “Kapalı ayakkabı giyin ve paçalarınızı çorapların içine koyun. Keneler yerden yukarıya doğru gelerek vücuda yerleşiyor. Vücudunuzu sıklıkla kontrol ederek kene olup olmadığını kontrol etmek de oldukça önemli,” dedi. Ayrıca, eczanelerden kenelere karşı spreyleme yapılabilen ürünlerin temin edilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Karakeçili, kekliklerin keneler üzerindeki etkisine de dikkat çekerek, “Keklikler kenelere karşı en büyük avcıdır. Popülasyonunun korunması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Kene ile Karşılaşanlar Ne Yapmalı?

Kene ile karşılaşan vatandaşların paniğe kapılmamasını vurgulayan Karakeçili, uzak bir yerde kenenin hızlıca çıkarılması gerektiğini belirtti. “Cımbız kullanarak kesinlikle çıplak el ile değil, dikkatli bir şekilde çıkarmak gerekir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı bilgilendirici afişler ve sosyal medya paylaşımları mevcut,” dedi. Kene, sert kafa yapısı ve sekiz bacağıyla tanınabiliyor; bu konuda bilgi sahibi olamayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini de ekledi.

Uzmanlar, kene ısırmalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaya davet ediyor.