Uzmanlar, Güneş Işınlarına Maruz Kalmanın Cilt Sağlığı Üzerindeki Tehlikelerine Dikkat Çekiyor

Etlik Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Fatma Efsun Tanaçan, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın ciltte ciddi hasar ve tümör riskleri oluşturduğunu belirtti. Özellikle 10.00-16.00 saatlerinde güneşten kaçınılması ve yüksek korumalı güneş kremleri kullanılması gerektiğini vurguladı.

Etlik Şehir Hastanesi'nden Doç. Dr. Fatma Efsun Tanaçan, güneş ışınlarına

Uzmanın Uyarıları: Güneş Işınlarına Dikkat Edin!

Etlik Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Fatma Efsun Tanaçan, uzun süre güneş ışınına maruz kalmanın ileri cilt tümörlerine neden olabileceğini ifade etti. Uzmanlar, yaz aylarında artan yüksek sıcaklıklarda uzun süre bulunmanın ve güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalmanın birçok sorun oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Güneş Yanığı ve Cilt Problemleri

Doç. Dr. Tanaçan, yaz mevsiminde artan sıcak hava dalgalarında en büyük riskin güneşe bağlı hasarlar olduğunu vurgulayarak, “Ultraviyole ışınlarının etkisinin yoğunlaşmasıyla beraber erken dönemde kızarıklık, soyulma ve içi su dolu kabarcıklarla seyredebilen güneş yanığını sıklıkla görebiliyoruz. Bu durumu hem yetişkinler hem de çocuklarda sıkça görmekteyiz” dedi. Tanaçan, artan sıcaklıkla birlikte ciltteki terleme ve buharlaşmanın yoğunlaştığını belirterek, bu durumun sıvı kaybına yol açtığını ve hassas ciltlerde kızarıklık ile gerilme gibi problemler oluşturabileceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca, aşırı terlemenin gözenekleri tıkayabileceğini ve “isilik” adı verilen duruma neden olabileceğini ifade etti.

Uzun Vadeli Güneş Hasarları

Güneş ışınlarının kısa vadede güneş yanığı gibi etkilere neden olmasının yanı sıra, uzun dönemde hücre DNA’sına zarar verdiğine dikkat çeken Tanaçan, bunun ciltte hasara yol açtığını belirtti. “Bu da bizim ‘foto yaşlanma’ dediğimiz lekelenme, elastikiyet kaybı, gözeneklerin genişlemesi ve kırışıklıklar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu aslında herkes için ciddi bir kozmetik sorundur, ama daha da önemlisi, uzun vadeli güneş hasarı cilt tümörü öncüsü lezyonlara ve ileri cilt tümörlerine neden olabilmektedir” dedi.

Koruma Önerileri

Özellikle güneş ışınlarının en yoğun geldiği saatler olan 10.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmamayı öneren Doç. Dr. Tanaçan, dışarı çıkılması durumunda en az 30 SPV olan ve ultraviyole A’ya karşı koruma sağlayan güneş kremlerinin kullanılmasını tavsiye etti. Ayrıca, deniz kenarında ultraviyole koruyuculuğu olan kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geniş tenteli şapka, güneş gözlüğü ve bazen şemsiye kullanmanın da faydalı olabileceğine dikkat çeken Tanaçan, “Güneşlenmeyi kesinlikle önermiyoruz. Artık ultraviyolenin zarar verici etkileri ön planda” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Tanaçan, D vitamininin alınması için güneşin dik geldiği saatlerde 10-15 dakika kadar kalmanın yeterli olduğunu belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı