Ünye’de Dondurma Külahı Nedeniyle Boğulma Tehlikesi
Ordu’nun Ünye ilçesinde, nefes borusuna dondurma külahı kaçan 11 yaşındaki bir çocuğa, çevrede bulunan bir uzman çavuş tarafından uygulanan Heimlich manevrası sayesinde acil müdahale yapıldı.
Olayın Geçmişi
Meydana gelen olay, Çınarlık Mahallesi Kandil Sokak üzerinde gerçekleşti. Suriye’de görevli olan Uzman Çavuş Murat Kol, memleketine izinli geldiği sırada sokaktan geçen bir çocuğun zor durumda olduğunu fark etti. Nefes alamayan çocuğun yanına yaklaşan Kol, hemen durumu değerlendirdi ve Heimlich manevrası ile müdahale etmeye karar verdi. O anlar çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, diğer vatandaşların yardıma çalışması ve Uzman Çavuş’un çocuğa yardım etmek üzere su almak için gittiği gözlemlendi.
Uzman Çavuş’un Açıklamaları
Uzman Çavuş Murat Kol, çocuğun yüzünün morardığını ve nefes alamadığını fark ettiğini belirterek, “Dışarıda ufak bir işim vardı. İşlerimi bitirip evime dönerken bir çocuğun kötü durumda olduğunu gördüm. Hemen yanına gittiğimde nefes almakta zorlandığını anladım. Araçımı park ettikten sonra durumu gözlemledim; yüzü morarmıştı ve boğazında bir şey olduğunu fark ettim. Bu sebeple Heimlich manevrasına başladım. Yaklaşık 7-8 sefer denedikten sonra durumun ciddiyetini anladım. Boğazına dondurma külahı kaçmıştı. Çocuğa yardımcı olduktan sonra, durumunu sordum ve kendisi de bana boğazında bir şeylerin battığını bildirdi. Ardından elimle boğazındaki parçaları çıkarmaya çalıştım. Sonrasında çocuk için bir şişe su alarak onun elini ve yüzünü yıkadım. Kendisini hastaneye götürmek istedim ama kendisi iyi olduğunu ve evine dönmek istediğini söyledi. İçim rahat etmediği için onu aracımla evine bıraktım. Bu olaydan dolayı insanlık görevimi yerine getirdiğim için gerçekten mutluyum. En önemlisi çocuğun hayatı ve sağlığıdır.” dedi.
Çocuğun Sağlık Durumu
Olaydan sonra çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu ve herhangi bir sorun yaşamadığı öğrenildi.