Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi (INC), 2025 için Türkiye’deki fındık üretimini 610 bin ton olarak öngördüğünü duyurdu. Bu açıklamanın ardından, fındık fiyatları serbest piyasada 220 liraya kadar çıkarken, kısa sürede 180 liraya geriledi.
Giresun’un önde gelen fındık pazarı esnaflarından Mustafa Kankaya, INC’nin tahmininin gerçekleri yansıtmadığını ve spekülatif bir amacı olduğunu belirtti. Kankaya, “Giresun kalite 50 randıman fındık, iki gün önce 220 liraya satılıyordu. Ancak bu bildirimin ardından fiyatlar 180 liraya düştü. Ülkemizde ciddi tarımsal olumsuzluklar söz konusu iken bu şekilde bir rekolte tahmininde bulunmak oldukça gerçekçi değil. Bu açıklama piyasalarda spekülatif bir etki yaratıyor” şeklinde konuştu.
Kankaya ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık satışı konusunda da bilgi vererek, “TMO, kısa bir süre önce elindeki fındığı pazara sundu. Yoğun talep nedeniyle satışlar durduruldu ve bir fiyat güncellemesi bekleniyordu. Ancak INC’nin açıklaması, TMO’nun güncelleme yapma fırsatını da ortadan kaldırdı” ifadelerini kullandı.