Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 189 Milyar Lira Yatırım Projesini Tamamladı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, 2025 yılı itibarıyla toplam yatırım miktarı 189 milyar lira olan 44 projeyi tamamlayarak halkın hizmetine sunduklarını duyurdu.
TBMM oturumu ve Bakan Uraloğlu’nun Sunumu
Komisyonda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2026 bütçesi üzerinde görüşmeler yapıldı. AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanan komisyonda Bakan Uraloğlu, hayata geçirilen projelerin üretim maliyetlerini azalttığını, istihdamı artırdığını ve seyahat sürelerini kısalttığını vurguladı. Son 23 yılda ulaştırma sektörüne yapılan toplam yatırımın 300 milyar doları bulduğunu belirten Uraloğlu, bu yatırımların her yıl ortalama 1 milyona yakın kişiye iş sağladığını ifade etti.
Uraloğlu, 2026 yılı bütçesinde demiryolu yatırımlarının payının yüzde 53, karayolu yatırımlarının ise yüzde 39 olduğunu açıkladı. Türkiye’deki yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 91’inin karayoluyla yapıldığını vurgulayan Uraloğlu, demiryolu paylaşımını artırmanın önceliklerinden biri olduğunu söyledi.
Uluslararası Taşımacılıkta Önemli Adımlar
Bakan Uraloğlu, Türkiye üzerinden demir yoluyla yapılan taşımalarda, deniz yoluyla 45 güne kadar süren işlemlerin sadece 18 günde tamamlandığını belirtti. Orta Koridor üzerinden gelen yüklerin Marmaray ile Avrupa’ya ulaştırıldığını ifade eden Bakan, “Kalkınma Yolu’nun Türkiye kısmı, 24 milyar dolarlık yatırım ile 50 milyar dolarlık üretim ve 63 bin istihdam yaratacak,” dedi.
Deprem Sonrası Ulaşım Altyapısında Revizyon
Uraloğlu, 6 Şubat depremleri sonrası ulaştırma sektöründe başlatılan iyileştirme çalışmalarının 98 milyar lira harcamayla devam ettiğini belirtti. Depremden etkilenen bölgelerde 9 bin 176 kilometrelik karayolu ağının sadece yüzde 2’sinin hasar gördüğünü vurgulayan Uraloğlu, bu alanda acil onarım çalışmalarının sürdüğünü, sağlık hizmetlerinin erişimini artırmak amacıyla hastanelere giden yolların da düzeltildiğini ifade etti.
Demiryolu Hedefleri ve İlerlemeler
Bakan, Türkiye’nin demir yolu ağının mevcut uzunluğunu 7 bin 274 kilometre elektrikli ve 8 bin 46 kilometre sinyalli hale getirdiklerinin altını çizerek, “2028 yılına kadar demir yolu ağımızı 17 bin 287 kilometreye ulaştırmayı hedefliyoruz,” dedi. Hızlı tren projelerine ilişkin bilgiler paylaşan Uraloğlu, doğrudan hızlı trenle bağlanan şehir sayısını 11’den 27’ye çıkarma amacını da vurguladı.
Havalimanları ve Denizcilik Yatırımları
Havacılık alanında 2024’teki başarılar ile Türkiye’nin uluslararası bir uçuş merkezi haline geldiğini söyleyen Uraloğlu, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanları ile havalimanı sayısının 60’a çıkacağını belirtti. Denizcilik sektöründe ise, Türkiye’nin yük elleçleme miktarının 456 milyon tonu aştığını ifade etti.
5G ve Altyapı Yatırımları
Bakan Uraloğlu, 16 Ekim’de gerçekleştirilen 5G ihalesinden elde edilen gelirle yeni yatırımlar yapılacağını, bu sistem sayesinde iletişim ağını güçlendireceklerini belirtti.
Sonuç ve Gelecek Hedefleri
Son olarak, 2025 yılı itibarıyla 44 projeyi tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunduklarını belirten Uraloğlu, 2026 yılı bütçesinin 605 milyar lira olarak öngörüldüğünü, ayrıca Bakanlık birimlerinin Sayıştay denetimlerinde ortaya çıkan bulguları titizlikle ele aldığını ifade etti. Toplantı, Bakan Uraloğlu’nun sunumunun ardından Komisyon üyelerinin görüşleriyle devam etti.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, “2025 YILINDA TOPLAM YATIRIM TUTARI 189 MİLYAR LİRA OLAN 44 PROJEYİ TAMAMLAYARAK VATANDAŞIMIZIN HİZMETİNE SUNDUK” DEDİ.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI VE BAKANLIĞA BAĞLI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU’NUN 2026 YILI BÜTÇELERİNİN GÖRÜŞÜLECEĞİ KOMİSYONDA, ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU SUNUM YAPTI.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, “2025 YILINDA TOPLAM YATIRIM TUTARI 189 MİLYAR LİRA OLAN 44 PROJEYİ TAMAMLAYARAK VATANDAŞIMIZIN HİZMETİNE SUNDUK” DEDİ.
BAKAN URALOĞLU, YAPILAN YATIRIMLARIN ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜĞÜNÜ, İSTİHDAMI ARTIRDIRDIĞINI VE SEYAHAT SÜRESİNİ AZALTTIĞINI VURGULADI.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, “2025 YILINDA TOPLAM YATIRIM TUTARI 189 MİLYAR LİRA OLAN 44 PROJEYİ TAMAMLAYARAK VATANDAŞIMIZIN HİZMETİNE SUNDUK” DEDİ.
ESENYURT’TA BİR KEÇİ ÖĞRENCİLERİ BÖYLE KOVALADI
İŞ YERİ ÇALIŞANLARI TARAFINDAN YAKALANAN KEÇİ DIŞARIYA ÇIKARILDI.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, “BİZ HER ZAMAN ‘AİLEMİZ GELECEĞİMİZ’ DİYORUZ VE AİLEYİ KORUMAYI BİR MEDENİYET MESELESİ, BİR GELECEK İNŞASI VE BİR VARLIK BİLİNCİ OLARAK GÖRÜYORUZ” DEDİ.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, “BİZ HER ZAMAN ‘AİLEMİZ GELECEĞİMİZ’ DİYORUZ VE AİLEYİ KORUMAYI BİR MEDENİYET MESELESİ, BİR GELECEK İNŞASI VE BİR VARLIK BİLİNCİ OLARAK GÖRÜYORUZ” DEDİ.











