Uğur Mumcu Suikastı Davasında Önemli Gelişme
Ankara’daki “Umut Davası” çerçevesinde, gazeteci Uğur Mumcu’nun suikastı ve 22 faili meçhul cinayete ilişkin yargılamada önemli bir tanık dinlendi. Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Gazetecilere Yönelik Baskı
Duruşmanın başında, mahkeme mübaşirinin basın mensuplarını gerekçe göstermeden dışarı çıkartmaya çalışması dikkat çekti. Tarafsızlık ve düzeni sağlamakla yükümlü olan mübaşir, gazetecilerin izleme haklarını dikkate almadı. Buna rağmen, gazeteciler duruşmanın seyrini etkilemeden mahkemeyi takip etmeyi sürdürdü.
Mehmet Ağar’dan Açıklamalar
Duruşmanın ilerleyen kısmında, tanık olarak dinlenilen Mehmet Ağar, “Mumcu’nun ölümü beni de üzdü. Kendisiyle fikir alışverişinde bulunuyorduk” şeklinde konuştu. Ayrıca, bazı duyumların yanlış anlaşıldığını belirtti. Ağar, “Duvardan tuğla çekerim, korkmuyorum” diyerek o dönemdeki ortamı özetledi.
Duruşmada, Ağar’ın, “Bir çok cinayetle ilgili bağlantılı bilgilerimiz oldu, ama somut delil olmadan konuşmak doğru değil” demesi dikkat çekti.
Mahkeme Kararını Açıkladı
Tanık ifadesinin ardından mahkeme, Uğur Mumcu’nun aracına bombayı yerleştiren firari sanık Oğuz Demir’in Avustralya’daki durumu ile ilgili araştırma yapılmasına karar verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığına gerekli yazılar yazılacak. Ayrıca, MİT veİstihbarat birimlerine de Demir’in yerinin tespiti için müzekkere yazılmasına karar verildi. Duruşma ise 9 Şubat 2026 tarihine ertelendi.