Üçlü Zirveden Ortak Bildiri: Güvenlik ve Enerji İş Birliği Vurgusu

Editör
3 Dakika Okuma

**İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan Güvenlik İş Birliği Vurgusu**

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, gerçekleştirdikleri 10. üçlü zirvenin ardından ortak bir bildiri yayımladı. Toplantıda, güvenlik, savunma ve askeri alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi kararını aldıkları açıklandı.

**Yıllık Zirveler ve Terörle Mücadele**

Ortak bildiride, liderler, yılda bir kez zirveler düzenlemeyi ve bakanlık düzeyinde sıkça görüşmeler yapmayı kararlaştırdı. Ayrıca, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliğinin artacağı vurgulandı. Özellikle terörist faaliyetlerin finansmanını engelleme konusundaki kararlılıklarına dikkat çekildi.

Deniz güvenliğinin önemi de vurgulanan diğer bir konu oldu. Üç ülke, ortaya çıkan tehditlere karşı deniz yolları ve kritik altyapıları korumak amacıyla iş birliğini güçlendirme sözünü verdiler. Bu bağlamda, 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanan Denizcilik Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi’ne işaret ettikleri bildiride yer aldı.

**İnsani Yardım ve Barış Süreci**

Kıbrıs ve Yunanistan’ın Gazze’de yürütülen insani yardım faaliyetlerine yaptığı katkılar da bildiri ile yeniden gündeme geldi. Bu katkıların, Amalthea deniz koridoru aracılığıyla sağlandığı belirtildi. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararı doğrultusunda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze için sunduğu barış planına atıfta bulunarak, son İsrailli rehinelerin iade edilmesini ve Hamas’ın silahsızlandırılmasını talep ettiler.

Ortak bildiride, ABD himayesinde faaliyet gösteren Gazze Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi’nin insani yardım ve ticari mal teslimatlarını kolaylaştırma işlevine vurgu yaptı. “İnsani yardımın güvenli bir şekilde ulaşması için kararlıyız” ifadesine yer verildi.

**Acil Durum Yönetimi ve Enerji İş Birliği**

Üç ülkenin doğal afetlere müdahale şartlarını güçlendirmek amacıyla bir acil durum çalışma grubu kurma kararı aldığı bildirildi. Bu çerçevede, Kıbrıs’a bir Yangın Söndürme İstasyonu kurulması hedefleniyor. Sağlık alanında da araştırma ve acil durum müdahalesi için iş birliği sağlanması amacıyla yeni bir grup oluşturulacağı duyuruldu.

Aynı zamanda, doğal gaz geliştirme, elektrik bağlantıları ve yenilenebilir enerji konularında ortak projeler teşvik edileceği açıklandı. Bu bağlamda, geçmişte düzenlenmiş olan 3+1 Enerji Bakanları Zirvesi’nin ortak bildirisine referans yapıldı. Büyük Deniz Bağlantı Projesi ile Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’ndaki bölgesel bağlantı projelerine destek verileceği ifade edildi.

**Bilim ve Teknolojide İş Birliği**

Üç ülke, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında iş birliği çerçeve oluşturma amacıyla bir araya gelmeye karar verdiler. Yapay zeka gibi kritik alanlarda daha gelişmiş işbirliği fırsatlarını değerlendirmek ve bu alanda da bir çalışma grubu kurmak istediklerini belirtmeleri dikkat çekti.

**Bölgesel İş Birliğini Geliştirme Çabası**

Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Konseyi başkanlığının bölgesel işbirliğini artırmak için bir fırsat sunduğunun altı çizildi. İbrahim Anlaşmaları’nın genişletilmesine yönelik ortak çabaların artırılacağı vurgulandı. Son dönemde İsrail ile Lübnan arasındaki diyalogun gelişimi, güvenlik ve ekonomik iş birliğine katkı sağladığına dikkat çekildi.

Kudüs’ün üç büyük din için önemine de vurgu yapılan bildiride, şehrin kutsal mekanlarının korunmasına dair kararlılık ifade edildi. Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik uluslararası hukuk temelinde adil bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği kaydedildi.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir