Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Tütün Üreticileri, Firmaların Avans Ödemelerini Bekleyerek Dikim İşlemlerine Başladı

    Beyağaç’ta tütün fidelerinin dikimi, firmaların avans ödemelerinde yaşanan gecikmeler nedeniyle Mayıs ayına sarktı. Belediye Başkanı Sezayi Pütün, tütün üretiminin ekonomik yaşam için kritik olduğunu vurgulayarak desteklerin sürmesi gerektiğini belirtti. Üreticiler, avanslar sayesinde rahatladı.

    Beyağaç'ta tütün fidelerinin dikimi, firmaların avans ödemelerinde yaşanan gecikmeler nedeniyle

    Tütün Üreticileri Avans Bekliyor

    Tütün fidelerinin tarlaya ekimine başlayan üreticiler, firmaların avans ödemelerini yatırmasını umutla bekliyor. Avansların gecikmesi nedeniyle dikim sürecinin aksadığını belirten Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Eğer tütün firmaları avans desteği sağlamazsa, üretim aksamaktadır. Üreticinin masraflarını karşılaması imkansız hale gelir.” açıklamasında bulundu.

    Dikim Süreci Gecikti

    Tütün üreticileri, yetiştirdikleri fidelerin ekim masraflarını karşılamak amacıyla alım firmalarının avanslarını bekliyordu. Nisan ayında başlaması planlanan dikim işlemleri, bir aylık bir gecikmeyle mayısta gerçekleştirilmeye başlandı. Bazı firmalar, üreticilerin durumunu dikkate alarak avans ödemelerini yaptı. Ödemeyi alan üreticiler, tarlaya dikim yapmaya başladılar.

    Geçim Kaynağı Tütün

    Tütün üretiminin Beyağaç’taki önemini vurgulayan üretici Cemile Ata, “Bu diktiğimiz fideleri makine ile tarlaya ekiyoruz. Tütün üretimi olmazsa geçimimizin sağlanması çok zorlaşıyor. Çocuklarımızı tütünün sağladığı gelirle okutur, düğün yaparız. Alternatif olarak hayvancılık seçeneğimiz yok. Tütün üretimi, Şubat ayında başlar ve Eylül ayına kadar devam eder. Eylül’de ise tütün satışına hazırlanırız. Ürünümüzün bedelini de genellikle Şubat ve Mart aylarında alırız.” şeklinde konuştu.

    Kırsal Yaşamın Zorluğu

    Tütün üretim sürecinin Şubat ayında toprak ilaçlamasıyla başladığını vurgulayan Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “İlk olarak tohum ekimi için hazırlıklar yapıyoruz. Topraktaki yabancı otları önlemek için ilaç kullanıyoruz. Bu süreçten sonra, fidanlar ekim aşamasına geçiyor. Bu yıl avans ödemelerinin geçikmesi nedeniyle çiftçilerimiz dikime geç başlamış bulunuyor. Ancak Tavas, Kale belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle önemli miktarda ödemeler gerçekleştirildi. Beyağaç’ta avans ödemelerini alan çiftçilerin oranı yüzde 60’tır. Ancak fideler ekildikten sonra yine avans ödemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Firmaların avans desteklerinin sürmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca, devletin de tütün üreticileri için destek sağlaması gerekiyor. Ege bölgesinde tarım yapan çiftçilerin yaklaşık yüzde 70’i, tütün ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor. Eğer kırsal alanda tütün ve hayvancılık yapılmazsa, yaşam koşulları çekilmez hale gelir.” dedi.