Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin Sağlık Sektöründe Yerli Üretim ve Dışa Bağımlılığı Azaltma Amaçlı ‘Sağlıkta Teknolojik İstiklal’ Bildirisi Duyuruldu

İlim Yayma Vakfı ödüllü bilim insanları, Türkiye’nin ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen “Sağlıkta Teknolojik İstiklal” bildirisini duyurdu. Toplantıda, yerli üretim ve AR-GE yatırımlarının artırılması gerektiği vurgulandı. Bilal Erdoğan, bilim insanlarının kamuoyuyla iletişiminin önemine dikkat çekti.

İlim Yayma Vakfı ödüllü bilim insanları, Türkiye’nin ilaç ve tıbbi

İlim Yayma Vakfı ödülü kazanan akademisyenler, Türkiye’nin ilaç ve tıbbi cihaz alanındaki dışa bağımlılığını azaltarak yerli üretimi teşvik etmeyi ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmayı hedefleyen ‘Sağlıkta Teknolojik İstiklal’ bildirgesini kamuoyuna sundu. Bu amaçla gerçekleştirilen ortak çalışmalar, İlim Yayma Vakfı’nın Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda toplandığı bir etkinlikte medyaya tanıtıldı. Toplantıya İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, İlim Yayma Vakfı Başkanı Yusuf Tülün ve İlim Yayma Ödülleri sahibi bilim insanları katılım gösterdi.

Bilal Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, bilim insanlarının araştırmalarını daha geniş bir kitleye ulaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Erdoğan, “Bu yıl ödül sahiplerinin sayısı 12 olacak, şu anda ise 9 akademisyenin ödül sahibi bulunmasıyla önemli bir adım atıyoruz. Ödül alan hocalarımızın her yıl bir araya gelerek kamuoyuna bilimsel değerlendirmelerini sunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bilim insanlarının, topluma ulaşma konusunda zaman bulamamaları bir gerçektir. Ancak toplum, bilim insanlarının faaliyetleri hakkında yeterince bilgi sahibi değil. Bu nedenle, karar layıcıları yönlendirmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl bu tür bir girişimle ödül sahibi hocalarımızın kamuoyu ile iletişim kurması ve bir bildiri etrafında paylaşımda bulunmalarını istiyoruz. Bu yıl bu ilk çalışmayı gerçekleştirmiş olduk ve bildirimizin başlığı ‘Sağlıkta Teknolojik İstiklal’ olacak. İçinde tespitler ve somut öneriler barındıran bir çalışma. Bu çalışmayı sizinle paylaştıktan sonra, ilgili mercilere ileterek takibini gerçekleştireceğiz” dedi.

Toplantıda bildiriyi okuyan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, sağlık sektörünün ülkelerin bağımsızlık ve gelişmişlik düzeylerini belirleyen kritik bir alan olduğuna dikkat çekti. Şahin, güçlü bir sağlık sisteminin toplumsal refah kadar ulusal güvenlik ve ekonomik büyüme için de vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Türkiye’nin son yıllarda sağlık sektöründe kaydettiği ilerlemelerle bölgesel sağlık merkezi haline geldiğini belirten Şahin, yüksek kaliteli hastaneler ve yeterli insan kaynağı ile uluslararası sağlık turizminde önemli bir konuma ulaştığını ifade etti. Ancak tıbbi cihazlar, ilaçlar gibi birçok alanda halen dışa bağımlılığın devam ettiğini söyleyen Şahin, bu durumun Türkiye’nin sağlık sisteminin dayanıklılığını zayıflattığını ve sürdürülebilir bir sağlık ekosisteminin inşasını zorunlu kıldığını bildirdi. Güçlü ve bağımsız bir sağlık sektörü olmadan uluslararası ölçekte liderlik hedefinin gerçekleştirilemeyeceğini kaydeden Şahin, Türkiye’nin sağlık alanında liderlik hedefleri doğrultusunda yaptığı yapısal adımlar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, yerli üretimin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılmasını öngören politikaların benimsenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin sağlık alanındaki stratejik adımları hakkında daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini de ekledi.