Türkiye’nin ilk serebral palsili uzay mühendisi Karakaş, Konukoğlu’nu ziyaret etti

Editör
2 Dakika Okuma

Türkiye’nin ilk serebral palsili uzay mühendisi Turgay Karakaş, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nu ziyaret etti.

Başarı Hikayesi

Karakaş, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “Proje Arastası 2025” etkinliği çerçevesinde Gaziantep’te bulundu. 8 Mart 1977’de halk arasında “beyin felci” olarak bilinen serebral palsi tanısıyla dünyaya geldiğini ifade eden Karakaş, Ankara Gaziantepliler Derneği’nin bu etkinliğe katılımında büyük destek sağladığını vurguladı. Fiziksel engeline rağmen eğitim hayatında karşılaştığı zorluklar ve ayrımcılıklara meydan okuyarak elde ettiği başarılarla gurur duyduğunu belirtti.

Okul hayatında öğretmen babası ve ev hanımı annesinin desteğini alarak matematiğe yöneldiğini dile getiren Karakaş, yaşadığı olumsuzlukların etkisi altında 1994 yılında üniversite sınavında Türkçe bölümünü atlayarak sayısal alanında ilk 25’te yer aldığını hatırlattı. Uzay mühendisliği bölümünün bulunmadığı dönemde, hayalini gerçeğe dönüştürmek amacıyla tek tercih olarak Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne kaydolduğunu açıkladı.

Serebral palsili bir birey olarak uzay mühendisliği yeterliliği için ek olarak matematik, fizik ve kimya alanlarında yan dal seçerek mühendislik derslerini de ders programına ekledi. SAGE bünyesinde çalışarak Türkiye’nin ilk uzay mühendislerinden biri olmanın gururunu yaşadığını belirten Karakaş, uzun menzilli SOM füzesinin geliştirilmesinde aktif rol aldığını ve şu anda yürütülen tüm projelerde görev aldığını kaydetti.

Okul müfredatı dışındaki fırsatları da değerlendirdiğini vurgulayan Karakaş, lise döneminde uluslararası fizik ve matematik olimpiyatlarında başarılar elde ettiğini ekledi. Matematiğe olan tutkusunun hayatının şekillenmesinde belirleyici olduğunu ve çocukken yaşadığı zorlukların üstesinden gelmek için annesinin onu daima desteklediğini belirtti.

Karakaş, “İmkansız diye bir şey yok; yalnızca zamana ihtiyaç var,” sözleriyle tüm engellerin aşılabileceğini ifade etti. Ayrıca, zekaya inanmadığını, başarının anahtarının çok çalışmak olduğunu dile getirdi.

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Karakaş’ın yaşayarak aktardığı başarıların ve zorlukların hikayesinden son derece etkilendiğini belirterek, Turgay Karakaş’ın deneyimlerinin dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Karakaş, bu buluşmada danışmanları ve dernek başkanları ile bir araya geldi.

Bu Makaleyi Paylaş