Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye ve Umman, Madencilik ve Kritik Mineraller İçin İşbirliği Anlaşmasını İmzaladı

Türkiye ve Umman, madencilik ve kritik mineraller alanında işbirliği için bir mutabakat zaptı imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ummanlı mevkidaşıyla bu anlaşmayı imzalarken, iki ülkenin maden alanında ortak yatırımlar ve bilgi paylaşımını artırmayı hedeflediğini belirtti.

Türkiye ve Umman, madencilik ve kritik mineraller alanında işbirliği için

**Türkiye ve Umman Arasında Yeni İşbirliği: Madencilik Anlaşması İmzalandı**

Türkiye ile Umman arasında önemli bir adım atılarak, “Madencilik ve Kritik Mineraller Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Temmuz’da Başlanan İşbirliği Devam Ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Temmuz ayında gerçekleştirdiği Umman ziyareti sırasında, Umman Enerji ve Madenler Bakanı Salim Asser Al Aufi ile enerji alanında bir işbirliği anlaşmasına imza atmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerini kapsayan turunun son duraklarından biri olan Umman’da, bu sefer maden sektörü üzerine yeni bir işbirliği kurulmuş oldu.

Bakanlar Bayraktar ve Al Aufi, iki ülke arasındaki madencilik ve kritik mineraller konusundaki işbirliğini güçlendirecek önemli belgeyi imzaladı.

Anlaşmanın Detayları Neleri Kapsıyor?

İmzalanan mutabakat ile Türkiye ve Umman, maden ruhsat bölgeleri ile mevcut yatırım fırsatlarına dair bilgi ve verilerin paylaşımını gerçekleştirecek. Aynı zamanda madencilik yatırımları için işbirliği fırsatları da belirlenecek. Anlaşma çerçevesinde, kamu ve özel sektör şirketleri arasında maden arama ve üretim alanında ortak yatırımların teşvik edilmesi hedefleniyor. Ayrıca madencilik, kritik mineraller ve yer bilimleri konularında deneyim ve bilgi paylaşımı da yapılacak.

Stratejik İşbirliği için Önemli Adımlar

Bakan Bayraktar, yapılan mutabakata dair sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Körfez ülkeleri ziyaretinin son durağı olan Umman’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık bin Teymur Al Said’in öncülüğünde gerçekleştirilen heyetler arası görüşmeye katıldık. Görüşmeler sırasında Umman Enerji ve Madenler Bakanı Sayın Salim Nasser Al Aufi ile mutabakat zaptını imzaladık. Bu anlaşma aracılığıyla, maden arama ve üretiminde yeni fırsatları araştırmak için her iki ülkenin kamu ve özel sektör şirketleri arasında işbirliklerini teşvik ederek yer bilimleri alanında bilgi alışverişini artırmayı amaçlıyoruz. Nihai hedefimiz, her iki ülkenin de yararlanacağı somut projelerle bu stratejik iş birliğimizi daha da güçlendirmek.” ifadelerini kullandı.

Önceki Gelişmeler ve Maskat Ziyareti

Bununla birlikte, Bakan Bayraktar’ın Temmuz ayında Muskat’ta yaptığı ziyarette, iki ülke arasında “Enerji Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” imzalanmış ve petrol, doğal gaz, elektrik, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve hidrojen teknolojileri gibi alanlarda işbirliği yapılması planlanmıştı.

Bu yeni anlaşmalar, Türkiye ve Umman’ın enerji ve madencilik sektörlerindeki potansiyel işbirliklerini daha da güçlendirecek gibi görünüyor.