Türkiye, Sudan’da Barış Girişimleri ve Çabalarının Koordinasyonunun Geliştirilmesine İlişkin Beşinci Danışma Toplantısı’na gözlemci olarak katıldı.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Mısır’ın ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler’in iş birliğiyle dün Kahire’de gerçekleştirilen Sudan’da Barış Girişimleri ve Çabalarının Koordinasyonunun Geliştirilmesine İlişkin Beşinci Danışma Toplantısı’na Türkiye’yi temsilen gözlemci olarak katılım sağlamıştır.
Ateşkes ve insani yardım
Katılımcılar toplantıdaki konuşmalarında, Sudan’da ateşkesin desteklenmesi, sivillerin korunması ve insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılmasının kolaylaştırılması için bölgesel ve uluslararası çabaların artırılmasının; ayrıca ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünü koruyacak, Sudan halkının güvenlik ve istikrar beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin desteklenmesinin önemini vurgulamıştır.
Uluslararası katılım
Aynı zamanda söz konusu toplantıda, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Angola, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Cibuti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Irak, Katar, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan ile Afrika Birliği, Avrupa Birliği, Arap Ligi, Birleşmiş Milletler ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gibi uluslararası ve bölgesel kuruluşlar da temsil edilmiştir.
Sürecin geçmişi
Danışma Toplantıları, Sudan’da devam eden çatışmaların barışçıl yollarla çözümü için yürütülen çabaların eş güdümünün sağlanması ve bu çabaların uluslararası paydaşlarla ele alınması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Söz konusu toplantı daha önce 12 Haziran 2024 tarihinde Kahire’de, 24 Temmuz 2024 tarihinde Cibuti’de, 18 Aralık 2024 tarihinde Nuakşot’ta ve 26 Haziran 2025 tarihinde Brüksel’de düzenlenmiştir.
İhlas Haber Ajansı
