TSKB’den SOCAR Fiber İle Yeni İş Birliği
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), SOCAR Türkiye’nin dijital altyapı şirketi SOCAR Fiber’e yönelik 10 milyon dolar tutarında, 4 yıl vadeli bir krediyi hayata geçirdi. Bu kredi, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) tarafından sağlanan kaynaklarla destekleniyor. Finanse edilen projeyle, Türkiye’nin doğusundan batısına uzanan fiber optik altyapının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Fiber Optik Altyapı Yatırımları Gelişiyor
Yapılan açıklamalara göre, SOCAR Fiber, Türkiye genelindeki 1.850 kilometre uzunluğundaki fiber optik ağ ile hizmet sunmakta. Firma, mevcut altyapısını kullanarak hem yerli hem de uluslararası telekom operatörlerine iletişim altyapısı hizmetleri sağlamaktadır. Yeni finansman ile, iletişim noktaları ve veri merkezlerine yönelik enerji altyapısını yenilemek hedefleniyor. Böylece, Türkiye’nin dijital omurgasının dayanıklılığı artırılacak ve olası enerji kesintilerine karşı hizmet sürekliliği sağlanacaktır. Bu yatırımların, Türkiye’nin dijital ekonomideki stratejik rolünü güçlendirerek hizmet kalitesini artırması bekleniyor.
Geleceğe Yönelik Stratejiler
SOCAR Fiber Genel Müdürü Kanan Mammadov, TSKB ile yapılan iş birliğini değerlendirerek, sağlanan finansman ile fiber optik altyapının daha dayanıklı ve sürdürülebilir hale getirileceğinin altını çizdi. Mammadov, Türkiye’yi Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında güvenilir bir veri taşıma merkezi olma yolunda büyütmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, güçlendirilen altyapının telekom operatörlerine kesintisiz bağlantı ve yüksek performans sunmayı sürdüreceğini vurguladı.
Dijital Dönüşüm İçin Önemli Adım
TSKB Genel Müdürü Ozan Uyar da yaptığı açıklamada, dijital altyapı yatırımlarının sürdürülebilir kalkınmanın kritik bir unsuru olduğuna değinerek, bu projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Aynı zamanda, dijital dönüşüm sürecinin hızlanmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Uyar, bu finansman modelinin özel sektör yatırımlarının uluslararası fonlarla buluşmasının önemini de vurgulayarak, Türkiye’nin sürdürülebilir finansman kapasitesini artırma hedeflerini sürdüreceklerini açıkladı.


