Dijital Detoks Kampı Tunceli’de Gerçekleştirildi
Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, “Teknolojiye Mola, Sosyalleşmeye Merhaba” temasıyla düzenlediği üç günlük dijital detoks kampını başarıyla hayata geçirdi.
Kamp Alanı ve Destekçiler
Munzur Çayı’nın kenarında bulunan Tunceli İl Özel İdaresi’nin kamp alanında gerçekleştirilen organizasyona, Tunceli Belediyesi yemek hizmetleri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ise gerekli ekip ve personel desteği sağladı. Bunun yanı sıra, Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uzmanları da kampa katkı sundu. Ayrıca Tunceli Yeşilay Şubesi, Kızılay ve ANDA Tunceli İl Temsilciliği’nin gönüllüleri, etkinliklerde görev alarak programa destek verdi. Toplantı koşullarını sağlayan 15 aile kampa katıldı. Kayıt işlemlerinin ardından tanışma etkinliği düzenlendi ve katılımcılardan dijital cihazları teslim alınarak, kamptaki süreç hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı.
Kamp Aktiviteleri ve Eğitimler
Kampın ikinci gününde ebeveynlere “Dijital Detoks Risklerden Korunma ve Mahremiyet” ile “Dijitalleşen Aile Eğitimi” verilirken, çocuklara “Dijital Mahremiyet” konularında eğitimler sunuldu. Gün içinde bisiklet turları, ortak hareket etme becerilerini geliştirmeye yönelik resim tamamlama etkinlikleri, doğa yürüyüşleri, geleneksel oyunlar, beden ölçümü ve sağlıklı beslenme üzerine çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde kamp ateşi etrafında müzik dinletisi düzenlendi.
Kampın Değerlendirilmesi ve Katılımcı Görüşleri
Kampın son günü, ilk gün ailelerden alınan beklentilerin değerlendirilmesiyle başlamış olup, katılımcılara dijital bağımsızlık belgeleri takdim edilerek çevre temizliği yapıldı. Dijital cihazlar geri teslim edilerek program sona erdi. Üç gün boyunca teknolojiden uzak kalmanın deneyimini yaşayan çocuklar, bu tür etkinliklerin tekrar düzenlenmesini arzuladıklarını ifade ettiler.
Müdürün Açıklamaları
Kamp organizasyonuyla ilgili görüş bildiren Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Okan, bu kamp ile teknolojinin aşırı ve bilinçsiz kullanımı konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Okan, çocuklar ve gençlerin sanal dünyada kaybolma riskinin yüksek olduğunu ifade ederek, “Bu etkinlikte sosyal ve fiziki iletişimin gelişmesine katkı sağladık. Amacımız teknolojiyi tamamen ortadan kaldırmak değil, bilinçli kullanımın önemini vurgulamak” dedi. Ayrıca, kampa katılan 15 gönüllü içinde doğayla bağlantılı etkinlikler düzenlendiğini ve yüz yüze iletişim fırsatları yaratıldığını ekledi. Tüm destekçilere teşekkür eden Okan, birlikte güzel bir deneyim yaşandığını dile getirdi.