Trump’tan Güney Afrika’daki Şiddet Olaylarına Sert Tepki
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile gerçekleştirdiği toplantıda, Güney Afrika’daki beyaz çiftçilere yönelik saldırıları “soykırım” olarak nitelendirdi.
Trump, görüşmeyle ilgili olarak “Beyaz çiftçiler öldürülmekte ve topraklarından zorla çıkarılmaktadır. Eğer bu bir soykırımsa, bu insanlar için ülkemize giriş izinleri sağlamalıyız” şeklinde konuştu. Ayrıca, Elon Musk’ın Güney Afrika kökenli olduğunu hatırlatarak, Musk’ın meseleleri yakından takip ettiğini vurguladı.
G20 Zirvesi’nde ABD’nin Rolü
Ramaphosa’nın Güney Afrika’da Kasım ayında düzenlenecek olan G20 Zirvesi’ne davet edilmesi üzerine Trump, “ABD bulunmadan G20, eski G8 gibi yetersiz kalır. Bu daveti takdir ediyorum” dedi.
Rusya-Ukrayna Savaşı Üzerine Değerlendirmeler
Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında da konuşan Trump, son dönemde Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, “Barışın sağlanmasını istemekteyim. Bu bizim savaşımız değil, ancak her iki taraf da büyük kayıplar vermekte. Haftada beş bin askerin öldüğü bir kan davasını göz ardı edemeyiz” dedi.
Ramaphosa’dan Şiddet Olaylarına Yanıt
Ramaphosa ise Trump’ın soykırım iddialarına itiraz ederek, “O görüntüler, hükümetimizin politikalarıyla ilgili değil. Bu söylemler, parlamentoda bulunan küçük bir muhalefet grubuna aittir” yanıtını verdi. Ramaphosa, toprak reformlarının anayasal çerçevede yürütüldüğünü ifade ederek, hükümetinin görevini yerine getirdiğini vurguladı. “Kimsenin mülkü keyfi bir şekilde elinden alınmamaktadır” dedi.
Ramaphosa’dan Suç Sorunu Açıklaması
Ramaphosa, Trump’ın göstermiş olduğu videoları daha önce görmediğini belirterek, “Bu videoların nerede çekildiğini bilmek isterdim” dedi. Son olarak, “Güney Afrika’da yaşananlar ırk temelli bir soykırımdan ziyade, yaygın suç sorununu yansıtmaktadır. Buradaki kurbanlar yalnızca beyazlar değil, çoğunlukla siyahlardır.” şeklinde ekledi.