Trafik Kazası Sonrası Engelli Kalan Enes Boğa, Vücut Geliştirme ile Hayata Tutundu

Antalya’da 2019’daki trafik kazası sonrası omurilik zedelenmesiyle tekerlekli sandalyeye mahkum kalan Enes Boğa, vücut geliştirme ile hayata tutundu. Türkiye şampiyonası için hazırlanan Boğa, Avrupa’da da başarı hedefliyor.

Antalya'da 2019'daki trafik kazası sonrası omurilik zedelenmesiyle tekerlekli sandalyeye mahkum

Antalya’da 2019 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucunda omurilik zedelenmesi yaşamış ve yüzde 98 engelli olarak tekerlekli sandalyeye bağımlı kalan Enes Boğa, yaşam mücadelesini vücut geliştirme sporuyla yeniden kazandı.

Futbol oynamakta olan Enes’in hayatı, 29 Haziran 2019’da yaşadığı bir kaza ile köklü bir değişim geçirdi. Arkadaşının motosikletiyle yapılan bir gezide meydana gelen kaza sonrasında, arkadaşı hayatını kaybetmiş, Enes ise ağır yaralı bir şekilde hastaneye kaldırılmıştı. Yoğun bakımda 10 gün geçiren genç, sonrasında hastanede tedavi gördü. Kaza sonuçları arasında omurilik zedelenmesi bulunuyordu ve bu durum onu tekerlekli sandalyeye mahkum bırakmıştı. Kaza sonrası psikolojik çöküş yaşayan genç, uzun bir süre evde kapalı kaldı. Dışarı çıktığında insanların ona bakışlarından rahatsızlık duyan Enes, aile desteği sayesinde hayata yeniden bağlandı. Spor salonuna gitmeye başlayarak kollarını güçlendirmeyi hedefledi ve bu süreç onun için vitamin gibi oldu.

Kaza sonrası dönüşümüyle vücut geliştirme sporuna yönelen Boğa, antrenörlerinin de yardımıyla kısa sürede çeşitli turnuvalara katılarak başarılar elde etti. Engeline rağmen antrenman yapma isteğiyle dolup taşan Enes Boğa, İstanbul’da düzenlenecek Türkiye şampiyonasında başarı elde ederek Avrupa yarışmalarına katılmayı umut ediyor. Spora başlamasında ailesinin katkısının büyük olduğunu vurgulayan Boğa, “29 Haziran 2019 kazasıyla tekerlekli sandalyeye mahkum oldum. Omurilik zedelenmesi ile yürüyüş kabiliyetimi kaybettim. İlk iki yıl psikolojik olarak sıkıntılı bir dönem geçirdim. Ancak hayata tutunmam gerektiğini anladım” diye ifade etti.

Kazadan iki yıl sonra spora başladığını belirten Enes, “Ailem hiçbir zaman yanımdan ayrılmadı, bu bana güven verdi. Spor salonuna gelmem iki yıl sürdü. Antrenörüm Özcan Kırant’la yoğun bir şekilde çalışmaya başladım. Onun desteğiyle büyük başarılara imza attım. 1.5 yıl sonra ilk şampiyonaya katıldım ve Türkiye şampiyonu olarak geri döndüm. Şimdi 30 gün içinde Yalova’da gerçekleştirilecek olan Parapleji Türkiye Vücut Geliştirme ve Gösterme Şampiyonası’nda Antalya’yı temsil edeceğim” dedi.

Sporun hayatındaki yerini vurgulayan Enes Boğa, “Hayat belirsizliklerle dolu. Önemli olan, tutunacak sebepleri bulabilmek. Spor benim için bir özgüven kaynağı oldu ve bu şekilde yaşamaya devam ediyorum. Şuanda Türkiye şampiyonası sonrası Avrupa’da da yer almak istiyorum. Engelim yüzde 98 ama azim ve kararlılığım devam ediyor. Haftada beş gün antrenman yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda tenis eğitimi almak istediğini belirten Boğa, “Bel altı felç olduğumdan dolayı parapleji olarak anılıyorum. Küçük yaşta yaşadığım bir kaza nedeniyle üst ekstremitede kayıplarım olduğu için tenis için de uygun olduğumu düşünüyorum. Benim için her zaman başarı öncelikli. Teniste de Türkiye’yi temsil etmek bir hayalim” dedi. Boğa’nın antrenörü Arda Şahinoğlu ise, “Bu yıl Enes ile birlikte çalışmaya başladım. 3-6 Nisan’daki Türkiye Şampiyonası’nda onunla birlikte olacağız. Enes inanılmaz bir azim ve disipline sahip. Onunla çalışmak çok keyif verici. İnanıyorum ki Türkiye seçmelerinde istediğimiz başarıyı elde edeceğiz ve sonrasında Avrupa’da da yol alacağız” sözleriyle genç sporcuyu destekledi.