**Kadın Girişimciliği Destekleyen Yeni Proje Tokat’ta Hayata Geçiyor**
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 2024–2025 teması olan “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” doğrultusunda, kalkınma ajansları kadınların ekonomik hayata daha fazla entegre olmasını amaçlayan projelere öncelik veriyor. Bu kapsamda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde, Tokat’ta, kadın istihdamını artırmayı ve girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmeyi hedefleyen yeni bir iş birliği başlatıldı.
**Kadınlar İçin Yeni İstihdam Modelleri**
OKA, Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, Tokat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve İdea Moda Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. arasında imzalanan “Tokat Yerel Kalkınmada Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Sözleşmesi”, kadınlar için evde üretim odaklı yeni bir istihdam modeli oluşturmayı amaçlıyor.
**İmza Töreninde Önemli İsimler Yer Aldı**
3 Haziran’da OKA’nın organizasyonuyla gerçekleşen imza törenine; OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Tokat İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Dizman, Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aslı Gül, Tokat SYDV Başkanı Gültekin Çakmak ve İdea Moda temsilcisi Semra Kocaöz katılım gösterdi.
**Eğitim ve İstihdam Fırsatları**
Bu iş birliği, hazır giyim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek, eğitim ve sanayi iş birliğini sağlamak ve dezavantajlı durumdaki kadınların istihdamını artırmayı hedefliyor. Tokat SYDV tarafından seçilecek kadın kursiyerler, Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından mesleki eğitim alacak. Eğitim sonrasında başarılı olan kadınlar, İdea Moda tarafından parça başı üretim yapma fırsatı elde edecek. Böylece, dışarıda çalışmakta zorluk çeken kadınlar, evde üretim yaparak ekonomik hayata aktif bir şekilde katılma imkanı bulacak.
**Kadın Emeğiyle Güçlenen Tekstil Mirası**
Tokat, tarihi boyunca devam eden tekstil ticareti ile Türkiye’nin en köklü üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Erbaa, Turhal ve Zile ilçelerindeki birçok firma sayesinde hazır giyim sektörü, Tokat’ta en çok istihdam sağlayan sektör olma özelliğini taşıyor. 2012’den 2025’e kadar süren Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar doğrultusunda, Tokat ili ve ilçeleri emek yoğun sektörlere yönelik yatırım odak noktası haline geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, 2013 yılında 2,822 kişiyi istihdam eden Tokat, 2023 itibarıyla bu rakamı 14,208’e çıkartarak 8. sıraya yükseldi. Bu sağlam sektörel alt yapı, kadın istihdamını artırmak için büyük bir potansiyel sunarken, yapılan yeni iş birliği sayesinde Tokat’ın tekstil mirası kadın emeğiyle daha da güçlenecek.