Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: “Ekonomide Yüz Güldüren Veriler Gelmeye Devam Ediyor”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TCMB’nin haziran ödemeler dengesi verilerini eleştirerek, cari işlemler açığında gerileme ve temmuz-ağustos döneminde fazla beklediklerini belirtti. İhracattaki artışın cari dengeye olumlu yansıdığını vurguladı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Ödemeler Dengesi Değerlendirmesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran ayına ilişkin açıkladığı ödemeler dengesi verilerini gündeme getirerek, “Ekonomide sevindirici gelişmeler yaşanıyor” ifadesini kullandı.

Bakan Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, TCMB’nin haziran ayı için yayınladığı ödemeler dengesi verilerini analiz etti. Bu kapsamda, cari işlemler açığındaki düşüşün devam ettiğini belirten Bolat, temmuz ve ağustos aylarında cari işlemler hesabının fazla vermesini beklediklerini dile getirdi. “Ekonomide sevindirici gelişmeler yaşanıyor” diyen Bolat, ihracat ve hizmet gelirlerindeki artışın cari denge üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı.

Cari İşlemler Açığı Düşüş Gösterdi

Haziran ayında cari işlemler açığının yıllıklandırılmış olarak 18,9 milyar dolara gerilediğini açıklayan Bakan Bolat, “Geçtiğimiz yıl bu rakam 20,2 milyar dolar seviyesindeydi. Cari işlemler hesabı haziran ayında 2 milyar dolarlık bir açık verdi. Ancak altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2,6 milyar dolar fazla kaydetti. Ayrıca, 2025 yılının ilk yarısında cari işlemler açığının 23,1 milyar dolar olacağını öngörüyoruz” ifadelerinin altını çizdi.

Bakan, 2023 yılının ilk yarısında mal ihracatındaki artış ve hizmet ihracatındaki güçlü yükselişin cari işlemler dengesinin olumlu görünümünü sürdürdüğünü ifade etti.

Hizmet İhracatı Rekor Kırdı

Bolat, Haziran 2025 itibarıyla yıllıklandırılmış hizmet ihracatının yüzde 7,1 artışla 117,7 milyar dolara ulaştığını, buna bağlı olarak seyahat geliri 58,1 milyar dolar, taşımacılık gelirinin ise 40,2 milyar dolar seviyelerine çıktığını belirtti.

Toplam mal ve hizmet ihracatının yüzde 4,3 artışla 384,7 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Bolat, “Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik teşviklerimiz ve ithalatı kontrol altına alma çabalarımız, 2025 yılı itibarıyla cari işlemler dengesindeki istikrarın devam etmesine katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.