Bugün Fransa’nın Paris kentinde başlayan Texworld Fuarı’na 58 Türk firması katıldı. Türkiye, bu organizasyonda 2. en büyük katılımcı ülke olma unvanını elde etti. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türk tekstil ve hammaddeleri sektörünün ihracattaki konumunu koruyarak önemli bir başarı sergilediğini dile getirdi.
Texworld Paris 2025 Spring Fuarı, Avrupa’nın en tanınmış kumaş ve moda etkinlikleri arasında yer alıyor. Türk firmaları, “Geleceği Dokumak” temasıyla fuar boyunca, geniş ürün yelpazelerini uluslararası profesyonellere tanıtacaklar. Türkiye, 19 katılımcı ülke içinde 1. sırada bulunurken, 47 firma ve 11 bireysel katılımcıyla toplamda 58 Türk şirketi fuarda temsil ediliyor. Etkinliğin, yaklaşık 10 bin profesyoneli ağırlaması bekleniyor.
Texworld fuarları, İstanbul Ticaret Odası tarafından 2020 yılından bu yana yılda iki kez düzenleniyor. Türk şirketleri, etkinlik boyunca birçok moda ürünü ve aksesuarlarını sergileme fırsatı bulacak. Avdagiç, fuarlar aracılığıyla Türk hazır giyim sektörünün gelişimine tanıklık etmenin mutluluğunu paylaştı ve sektörün köklü geçmişine vurgu yaptı.
2024 yılı sonunda Türkiye’nin tekstil ve ham maddeleri ihracatı, 942 milyon dolara çıkarak %1,8 artış gösterirken, yıllık toplam ihracat 11,4 milyar dolara geriledi. Avdagiç, Türk ihracatçılarının sıkıntılara rağmen dayanıklılık gösterdiğini belirtti ve 2025 yılı için olumlu beklentiler taşıdığını ifade etti.
Aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma ve refah için, enflasyonun kontrol altına alındığı bir ekonomik ortamın gerekliliğine dikkat çeken Avdagiç, hanehalkının beklentilerinin bu yönde olduğunun altını çizdi. Rekabet gücünün artırılması ve üretim imkanlarının geliştirilmesi için yapılması gerekenler üzerinde durarak, finansmana erişim şartlarının düzeltilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım payının artırılması amacıyla yatırım ikliminin iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Avdagiç, kredi notunun güçlendirilmesi ve yüksek teknoloji yatırımlarına teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin “greenfield” yatırımlarıyla ilgili başarı hikayelerinin geniş kitlelere duyurulmasının, ülkenin yatırım merkezi olmasını sağlayabileceğini vurguladı.