Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Tayland-Kamboçya Sınırında Çatışma: 1 Ölü, 3 Yaralı

    Kamboçya-Tayland sınırında meydana gelen çatışmada bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Her iki ülke, karşı tarafı çatışmanın sorumlusu olmakla suçluyor. Gerilim, mayın kazaları ve eski sınır tartışmaları nedeniyle tırmanıyor. Tayland, Kamboçya’dan özür talep ediyor.

    Kamboçya-Tayland sınırında meydana gelen çatışmada bir kişi hayatını kaybetti, üç

    **Kamboçya-Tayland Sınırında Çatışma: Bir Ölü, Üç Yaralı**

    Kamboçya’nın Tayland ile olan sınırında meydana gelen çatışmalar sonucu bir kişi yaşamını yitirdi. Her iki ülke birbirini ateş açmakla suçlamakta.

    Çatışmaların Ardından Gerilim Yükseliyor

    Tayland-Kamboçya hudutlarında gerginlik yeniden tırmanış gösterdi. Kamboçya Savunma Bakanlığı, Tayland askerlerinin yerel saatle 15.50 sularında tartışmalı bir köy yakınında ateş açtığını bildirdi. Olay sonucunda bir kişinin hayatını kaybettiği, üç kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Tayland Ordu Sözcüsü Tümgeneral Winthai Suvaree, çatışmanın Kamboçyalı askerlerin Tayland topraklarına ateş açmasıyla başladığını belirtti. Suvaree, “Tayland askerleri siper alarak, çatışma kurallarına uygun bir şekilde uyarı ateşi açtı. Bu süreç yaklaşık 10 dakika sürdü” ifadelerini kullandı ve Tayland tarafında can kaybı olmadığını vurguladı.

    Tartışmalı Alanın Geçmişi

    Tayland, Sa Kaeo eyaletine bağlı Ban Nong Ya Kaew köyü ile Kamboçya’nın Banteay Meanchey eyaletindeki Prey Chan köyü arasındaki tartışmalı alanda daha önce de benzer çatışmalar yaşanmıştı.

    Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikorndej Balankura, Pazartesi günü meydana gelen kara mayını patlamasında dört Tayland askerinin yaralanması üzerine Kamboçya’dan özür beklediklerini ifade etti. Balankura, “Olayın gerçek yönünü ortaya çıkarın ve gelecekte aynı durumların yaşanmaması için gereken önlemleri alın” dedi. Tayland, 9 Kasım’da dikenli tel çitin kaldırılmasının ardından Kamboçya’nın yeni mayınlar döşeyerek ateşkesi ihlal ettiğini öne sürdü. Ancak Kamboçya hükümeti, bu iddiaları kesin bir dille reddederek yeni mayın döşenmediğini ve asla döşenmeyeceğini açıkladı.

    İki Ülke Arasındaki Süregelen Kriz

    İki ülke arasında gerilim, 16 Temmuz’da bir Tayland askerinin mayına basarak bacağını kaybetmesiyle tırmandı. Bunun üzerine Tayland, 23 Temmuz’da Kamboçya’daki büyükelçisini geri çağırdı ve Kamboçya büyükelçisini sınır dışı etti. Ardından yaşanan çatışmalar, patlayan bir roketatar ve F-16 savaş uçaklarının kullanıldığı saldırılara dönüşmüş, her iki tarafta da can kayıplarına yol açmıştı.

    Sonuçlar itibarıyla, çatışmalarda en az 48 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 300 bin insan yerinden edildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğu ile her iki ülke arasında 28 Temmuz’da ateşkes anlaşmasına varıldı. Ancak ateşkes, kısa süre sonra yeniden tehlikeye girdi. Tayland yönetimi, 10 Kasım’da yaptığı bir duyuruda, Kamboçya sınırındaki mayın patlamasındaki yaralanmalar sonrası her iki ülke arasındaki barış anlaşmasını askıya aldığını açıkladı.

    Tayland ve Kamboçya, 1907’de Fransa’nın Kamboçya’yı sömürgeleştirdiği dönemde belirlenen 817 kilometrelik kara sınırındaki belirsizlikler nedeniyle egemenlik sorunları yaşamaya devam ediyor.