Tayland, Kamboçya ile Ekim’de imzalanan barış anlaşmasını askıya aldı
Tayland, 16 Temmuz’da bir askerin mayına basarak bacağını kaybetmesi sonrasında Kamboçya ile Ekim ayında imzalanan barış anlaşmasını askıya aldığını duyurdu. Bu açıklama, Tayland hükümeti tarafından yapılan bir basın toplantısında paylaşıldı. Başbakan Anutin Charnvirakul, anlaşmanın askıya alınmasının nedeninin, Kamboçya sınırındaki Sisaket eyaletinde yaşanan mayın patlamaları sonucu askerlerin yaralanması olduğunu belirtti. Başbakan, güvenlik tehditlerinin devam ettiğini ifade ederken, yaralanan askerlere de ziyarette bulunacağını açıkladı.
İki ülke arasındaki gerilim sürüyor
817 kilometrelik otorite sorunları ve belirlenmemiş sınır noktaları nedeniyle Tayland ve Kamboçya arasındaki gerilim yıllardır devam etmekte. Anlaşmazlığın merkezinde yer alan antik Hindu tapınakları Ta Moan Thom ve Preah Vihear’ın mülkiyeti, iki ülke arasında sık sık çatışmalara neden olmuştu. 1962’de Uluslararası Adalet Divanı tarafından Kamboçya’ya bırakılan Preah Vihear, 2008 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınma girişimi sonrası yeni bir gerginlik doğurmuştu.
Geçtiğimiz Mayıs ayının sonlarında yaşanan bir silahlı çatışmada 1 Kamboçyalı askerin ölmesiyle tekrar tırmanan gerilim, Kamboçya’nın mahkemeye başvurmasıyla birlikte daha da karmaşık hale gelmişti.
Çatışmaların tırmanışı ve ateşkes görüşmeleri
16 Temmuz’da Tayland askerinin mayına basarak bacağını kaybetmesi, ülkeler arasındaki çatışmaları hızlandırmıştı. 23 Temmuz’da Tayland, Kamboçya’daki büyükelçisini çağırma kararı alırken, Kamboçya’nın büyükelçisi de sınır dışı edilmişti. Taraflar arasındaki çatışmalar, antik tapınakların çevresinde patlak vermiş ve Kamboçya tarafından yapılan roketatar saldırılarıyla Tayland ordusunun F-16 savaş uçaklarıyla karşılık vermesiyle devam etmiştir. Tayland, mayının Kamboçya tarafından döşendiğini iddia ederken, Kamboçya bu suçlamayı reddetmiştir.
28 Temmuz’da Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir araya gelen Tayland ve Kamboçya liderleri, ateşkes için acil bir anlaşmaya varmışlardı. Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin sınır çatışmalarını sonlandırma konusunda şartsız ateşkes üzerinde anlaştığı duyurulmuştu.
Barış zirvesi ve anlaşmanın imzalanması
ABD Başkanı Donald Trump, bu süreçte yapılan barış zirvesine katıldı ve iki ülke arasında 26 Ekim’de ateşkes anlaşması imzalandı. Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul ve Kamboçya Başbakanı Hun Manet’in de katıldığı söz konusu zirve, askeri anlaşmazlıkların çözümü için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi. Anlaşmanın ardından, ABD ile her iki ülke arasında ticaret anlaşmaları imzalanması da dikkat çekti.

